Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-02 17:00:00

"Rövid időn belül belátja a kormány, hogy ez irracionális"

A balatoni önkormányzatok már előre tudták, hogy teljes boltzár van az országban vasárnap, ezért ők már jelezték, hogy a balatoni szezon lebonyolíthatatlan lesz így, hosszú távon ez negatívan hat az idegenforgalomra is – ezt Dávid Ferenc mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A VOSZ főtitkára szerint rövid időn belül belátja az ország és a kormány is, hogy ez gazdaságilag irracionális lépés, és politikailag is rossz hatással van a Fidesz számára. A szakember elmondta: valószínű, hogy ezt szőröstől-bőröstől vissza fogják vonni a társadalmi nyomás hatására.

Sáling József arról beszélt, hogy bár valóban nem jó vasárnap dolgozni, de az embereknek családjuk van, el kell őket tartani, ehhez képest kell a hétvégi munkát megítélni. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének elnöke kijelentette: most egy nagy csend van, az első időben óriási fogalom volt pénteken és szombaton a boltokban, mostanra ez tompult.

A szakember hangsúlyozta: gyanús ez a csend, lehet, hogy ez egy passzív rezisztencia, de ha csökken a forgalom, akkor ez negatívan érinti a dolgozói létszámot is, de egyelőre még nincsenek elbocsátások. Hozzátette: Kövér László mindig megmondja a tutit, most arról beszélt, hogy a vasárnapi zárva tartás nem gumicsont a KDNP számára, arról van szó, hogy mivel a nagyok nem fizetik az adót, ezért a kicsik számára biztosítja a forgalmat a kormány, de ha megkérdezték volna a szakmát, akkor megmondtuk volna, hogy ez nem így van.

Dávid Ferenc kijelentette: bizonytalanság van a szektorban, ahol a vagyon, a tőke nincs biztonságban, ott kérdés, hogy a munkavállalók lehetnek-e biztonságban. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: ha ezt meg lehet tenni a tőkével Magyarországon, akkor a munkavállalók sincsenek biztonságban. Kinézték maguknak a hét multinacionális vállalatot, megpróbálják őket ellehetetleníteni, de ez nem lesz egyszerű, kemény verseny lesz, nem fognak ebből kijönni jól a kicsik sem – fogalmazott.

Sáling József elmondta: a hangulat nagyon rossz az országban, az emberek azt vetették fel, hogy érdemes lenne foglalkozni a dolgozói szegénységgel is. A KASZ elnöke szerint legalább 30 ezer forinttal meg kellene emelni a fizetéseket, nem lehet megélni a nyolc órás munkában keresett pénzekből. Hozzátette: 12 ezer ember megint elment nyugatra dolgozni.

Dávid Ferenc elmondta: a fiatalok, akik ilyen bérek mellett kénytelenek elhelyezkedni, azok a következő években is el fognak menni és ott is maradnak. Ennek drámai következménye lesz, a mi nyugdíjunk járulékát nem lesz olyan, aki megfizesse - magyarázta. A VOSZ főtitkára kijelentette: amíg 50 százalék az adó, amíg 100 forintból 50-et elvesz az állam, addig reformértékű lépés nem lesz a bérekkel kapcsolatban.
Sáling József hangsúlyozta: az állampolgári rosszkedvhez hozzájárul, hogy a munkahelyen is többet kell dolgozni, és nagyon alacsonyak a fizetések.

Sáling József hangsúlyozta: az állampolgári rosszkedvhez hozzájárul, hogy a munkahelyen is többet kell dolgozni, és nagyon alacsonyak a fizetések.  

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink