Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-30 17:09:00

Népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

Egy újabb "rendszerbontó" civil népszavazási kezdeményezést hitelesített csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület által 5-2 arányban támogatott kezdeményezés azt célozza, hogy a parlamenti képviselők se kaphassanak öregségi nyugdíjat a megbízatásuk idejére, ahogy mások sem kaphatnak a munkaviszonyuk mellett.

Ez azt jelenti, hogy a korábban elfogadott kezdeményezésekkel együtt már négy "rendszerbontó" népszavazás indulhat, ha valamennyi ügyben lezárulnak a jogorvoslatok.
   
A civilek március 15-én indították el "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezésüket, a 19 akkor benyújtott kérdésből az NVB hármat hitelesített.
   
Gulyás Balázs, a "Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-csoport aktivistája és Vajda Zoltán, a "60ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport aktivistája április 10-én jelentette be, hogy további kilenc kérdést nyújtottak be hitelesítésre az NVB-hez. Ezek közül tárgyalt négyet csütörtöki ülésén az NVB, és fogadott el egyet.
   
A most hitelesített kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?
   
A másik három kérdést egyértelműségi problémák, vagy tiltott tárgykör - költségvetés - érintése miatt utasította el az NVB, valamint azért, mert az egyik kérdés nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik.
   
Az elutasított "rendszerbontó" kérdések így szólnak: Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?; Egyetért-e Ön azzal, hogy a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosait a cégjegyzék tartalmazza?; Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a munka törvénykönyvét, hogy a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér nettó összege ne lehessen alacsonyabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre meghatározott létminimumnak az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?
   
Az NVB egy nem "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés hitelesítését is megtagadta arra hivatkozva, hogy annak jövőbeli költségvetési, a kiadási oldalt növelő hatása van.
   
A magánszemély által benyújtott kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?"
   
Az ülés előtt az NVB tagjai néma fejhajtással emlékeztek meg korábbi tagtársukról, Bezzegh Tibor Vazulról, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt delegáltjától, akinek a temetését csütörtök délután tartották.

MTI

További belföldi híreink