Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-28 12:50:00

Mégis elveszik a nemzeti parkok földjét

Elfogadta a parlament kedden az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amelyhez két héttel ezelőtt a kormánypártoknak nem sikerült biztosítaniuk a szükséges kétharmados többséget. Az ellenzék szerint tovább folytatódhat a biztos uniós támogatást jelentő földmutyi.

Az április közepén a kétharmados többség híján elbukott törvényjavaslat helyett a képviselők most egy átdolgozott - minősített többséget igénylő rendelkezéseket már nem tartalmazó - előterjesztést szavaztak meg. Az eredmény:
az eddig a nemzeti parkok által kezelt védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utalják.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átdolgozott törvényjavaslatára 110 képviselő szavazott igennel, 57-en pedig nemmel. Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet.
 
Ésszerűsítés vs. földrablás
   
Az előterjesztés eredeti célja az volt, hogy az NFA tulajdonába kerüljön az összes állami tulajdonú föld, hogy azok hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás, egységes hasznosítási elvek alapján történhessen.
        
Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is az NFA-hoz utal a nemzeti parki igazgatóságoktól. Ellenzéki képviselők szerint mindezzel természetvédelmi értékeket sodornak veszélybe, emellett „földmutyiról”, „földrablásról” beszéltek.
    
Fazekas Sándor az eredeti javaslata indoklásában ugyanakkor azt írta: az NFA a védett természeti és Natura 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg a szervezetnek, így a kizárólagos nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt.
    
Az eredeti törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet.

Biztos bevétel

Magyarország 9,3 millió hektárnyi területéből 7,7 millió hektár a termőföld, ezen belül 5,8 millió hektár a mezőgazdasági terület. Állami tulajdonban 2 millió hektár van, amiből körülbelül 290 ezer hektárnyi védett természeti területet 10 nemzeti park kezel. Erről a földmennyiségről, a nemzeti parkokról, a tőlük földet bérlő gazdákról és természetvédelmi elvekről szól a törvényjavaslat.

Az Európai Unió országaiban államilag dotálják a mezőgazdaságot, mert pusztán piaci alapon termelve rendkívül megugranának az élelmiszerárak, az évente változó termésmennyiség miatt hektikussá válna az árképzés – ha egyáltalán megérné mezőgazdasággal foglalkozni. Ha viszont az EU támogatja az ágazatot, abból uniós tagállam lévén, Magyarország sem marad ki: földdel rendelkezni – bérlőként is – kifejezetten jó üzlet: hektáronként 70 ezer forint az éves támogatás.

Mint két hete a Hetek nyomán megírtuk, Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselő úgy kalkulál, hogy a nemzeti parkoknál lévő 290 ezer hektárból 250-260 ezer hektárt venne át az NFA, melynek – új kezelőként – joga lesz új bérleti szerződéseket kötni akár új bérlőkkel. Ekkora területre évente több mint 17 milliárd forint uniós támogatás jár minimum 2020-ig, de szinte biztos, hogy azt követően is, akár évtizedeken át – mindaddig, míg az EU-ban dotálják a mezőgazdaságot. Sallai a Heteknek azt mondta: nem a valóságtól elrugaszkodott gondolat, hogy a Fidesz új bérlőknek oszt majd földet a nemzeti parkoktól „átvett” területeken, ezzel szélesítve társadalmi bázisát 2018-ra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink