Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-23 07:34:00

Vajna és Szima uralhatja az online szerencsejáték piacot is

Andy Vajna és Szima Gábor érdekeltségei tavaly hét kaszinókoncessziót nyertek összesen, míg az állami Szerencsejáték Zrt. egyet sem kapott. Online szerencsejátékot csak az a jogszabály által „megbízható cégnek” minősített szervezet szervezhet, amelynek van játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziója. Vagyis csak Vajna és Szima cégei.

A szerencsejátéknak két szegmense van: a hagyományos szerencsejáték és az online. Az 1999-es törvény a szerencsejáték szervezésről kimondja, hogy távszerencsejáték, vagyis online szerencsejáték szervezését kaszinó és kártya esetében „kizárólag Magyarország területén található játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncesszió jogosultja részére engedheti át” a magyar állam.

Vagyis csak az szervezhet online szerencsejátékot, akinek kaszinókoncessziója is van. Ilyen engedéllyel pedig két ember rendelkezik: Andy Vajna, az Orbán-kormány filmügyi biztosa, és Szima Gábor vállalkozó, a debreceni focicsapat volt tulajdonosa. Vajna és Szima tehát nem csak a kaszinók piacát uralják, hanem a hatályos jogszabály értelmében az ő kezükbe került az online szerencsejáték is.

A parlament 2012-ben tiltotta be a pénznyerő automatákat, 2013 decemberében azonban mégis elfogadtak egy törvényt, amelynek értelmében lehet kaszinókat működtetni, de ötszázezer lakosonként csak egyet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly nyáron adott ki a törvény által meghatározott tizenegy kaszinókoncesszió közül ötöt, budapesti, illetve Pest megyei kaszinók működtetésére az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Kft.-nek. Kettőt pedig, egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére a Szima Gáborhoz köthető Aranybónusz 2000 Kft. kapott meg.

andy vajnaAndy Vajna
A Szerencsejáték Zrt., vagyis az állam saját cége egyetlen koncessziót sem kapott, mivel nem bizonyult „megbízható szerencsejáték-szervezőnek”.

Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség volt elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy az online portálok, mint például a PokerStars vagy a Bet365 mind valamilyen offshore céghez köthetőek, más országokban ugyanis kedvezőbbek az adózási feltételek, mint az uniós tagállamokban. Hazánkban viszont csak az szervezhet szerencsejátékot, akinek magyarországi engedélye van, így – ha továbbra is működni akarnak – kénytelen lesznek Vajna vagy Szima cégei alá bevonulni.

Andy Vajna cége Luxemburgban van bejegyezve, de a törvényben van egy kibúvó: lehetőség van arra, hogy az engedély birtokosa helyett más, akár egy külföldi cég fizesse meg a koncessziós díjat. Ennek a pénznek az eredetét viszont nem tudják ellenőrizni, az engedély birtokosa pedig viszont levonhatja az összeget a költségvetésnek fizetett játékadóból.

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos kaszinókoncessziójáról is kérdezték kedden Orbán Viktort. A miniszterelnök azt mondta: nagy profitot kíván a szerencsejátékkal foglalkozóknak, azért, hogy több pénzt tudjanak az államnak befizetni.

A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy Andy és Szima a koncessziójukat felhasználva nem csak magyar, hanem külföldi cégekkel is szerződjenek. Vagyis az ő működési engedélyük alapján külföldi cégek is legálisan működhetnek az országban. A pénz jelentős része így viszont az állam helyett magánszemélyekhez kerül, mondta lapunknak Schreiber.

A Szerencsejáték Szövetség volt elnöke rávilágított arra is, hogy bár nem az ő dolga aggódnia emiatt, de a hazai ellenőrző szervek nem tudnak majd hiteles információkhoz jutni, és valószínűnek tartja, hogy háttéralkuk fognak születni, vagyis az egész piac átláthatatlanná és ellenőrizhetetlenné válhat.

Andy Vajna korábban is jól keresett a kaszinójával. 2010 végén eladta a kaszinórészesedését a Szerencsejáték Zrt.nek. Az állami cég továbbra is működtette a kaszinót, és tőle bérelte a helyiséget, négy év alatt csaknem egymilliárd forintot fizetett ki bérleti díjként a Vajna érdekeltségébe tartozó Bar-Co Kft.-nek - írta meg a Népszabadság.

Ajánlom

További belföldi híreink