Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-22 07:35:00

Finomhangolás és vadhajtásmetszés a Jobbiknál

Nem a párt tagjainak üzent Vona Gábor, nincs ellentmondás a pártelnök és Sneider Tamás véleménye között, a Betyársereg és a Jobbik között nincs egyeztetett munkamegosztás. A vadhajtásokat lemetszik, de úgy tűnik, ez senkinek nem fog fájni. A Jobbik sajtófőnökét kérdeztük az „új irányról”.

Néppárti folyamatot kíván végigvinni a Jobbikban, saját „vadhajtásaikért” vállalja a felelősséget és azokat „le fogja nyesni”- közölte Vona Gábor, a Jobbik elnöke a tapolcai választási győzelem után. Az ellenzéki politikus arra a kérdésre, hogy mi ennek az üzenete antiszemita, illetve cigányellenes nézeteket valló párttag, illetve szavazó felé, azt felelte: a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási alapon vagy bármilyen tekintetben különbséget tesz emberek között. Ha valaki akár támogatóként, akár tagként erre számított volna, akkor valószínűleg tévedésből van a Jobbikban - jelentette ki, arra kérve az érintetteket, hogy keressenek maguknak másik politikai pártot.

Nem személyeknek szólt

A pártelnök nyilatkozata után megkerestük a Jobbikot, hogy kiderítsük:

-    Vona Gábor bizonyos párttársainak üzent?

-    Elhatárolódik a Jobbik vezetőségéhez vagy frakciójához tartozó egyes politikusok botrányos kijelentéseitől?

„Vona Gábor pártelnök nem személyekre értette a vadhajtások lenyesését, hanem bizonyos cselekedetekre, megnyilvánulásokra. Tudatosan döntött a Jobbik elnöke és a pártvezetés arról, hogy azokat a vadhajtásokat, amelyek olykor jellemeztek egy-egy jobbikos politikus megnyilatkozását, levagdossuk. Ezt a munkát nekünk kell elvégezni”- közölte az atv.hu-val Pál Gábor sajtófőnök, aki szerint „a Jobbiknak sosem volt és nem is lesz olyan programpontja, amely származási, vagy vallási alapon különbséget tenne emberek között”.

vona gáborVona Gábor

Nincs munkamegosztás a betyárokkal?

Azt is megkérdeztük, nincs-e ellentmondás Vona Gábor szavai és például Sneider Tamás véleménye között, ugyanis az Országgyűlés jobbikos alelnöke egy nemrégiben kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint arról beszélt, hogy a parlamentben szimpatikusnak, a nyugdíjasok felé „kedves, aranyos gyereknek” kell látszania a Jobbiknak, de a párt valójában a radikalizálódás felé szeretné terelni az embereket. Sneider azt is kijelentette, hogy jó, hogy van Betyársereg, mert kimondhatják azokat a dolgokat, amiket ő a parlamentben nem, valamint arról is beszélt, hogy munkamegosztás van a Jobbik és például a Betyársereg között.

Pál Gábor szerint nincs ellentmondás a pártelnök és az alelnök véleménye között. „A Jobbik stílusbeli finomhangolása nem változtat a politikánk tartalmi részén”- szögezte le a párt sajtófőnöke, aki ugyanakkor részben cáfolta Sneider Tamás szavait, amikor közölte, hogy „a Betyársereg egy önálló, szuverén társaság, nincs közte és a Jobbik között egyeztetett munkamegosztás”. Igaz, Sneider nem „egyeztetett munkamegosztásról” beszélt, hanem arról, hogy „kell egy munkamegosztás, ezért jó, hogy van Betyársereg, ezért jó, hogy van HVIM, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg a Parlamentben, nem úgy fogalmazhatok meg, mert nekem arra kell figyelni, hogy az egyszerű polgár esetében, akiben semmi nemzeti érzés nincsen, szimpatikus legyen a Jobbik”.

sneider tamás (forrás: facebook.com)Sneider Tamás (Forrás: facebook.com)
Kíváncsiak voltunk Vona Gábor szavainak fényében a Jobbik hivatalos álláspontjára négy országgyűlési képviselőjük szavaival kapcsolatosan is, ezért megkértük Pál Gábort, kommentálja:

-    Gyöngyösi Márton kijelentését, aki korábban azt mondta, hogy „itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”

-    Dúró Dóra szavait, aki szerint „a Jobbik a magyarság legnagyobb tragédiájának nem az úgynevezett holokausztot, hanem a trianoni békediktátumot tartja”

-    Novák Előd kijelentését, aki a 2015-ös év első babájának megszületése kapcsán azt közölte: „Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve”

-    Kulcsár Gergely véleményét, aki 2012-ben egy e-mailben arról érdeklődött, hogy mit tesz a képviselőcsoport, ha a parlament „valamelyik biboldóbérenc frakciója” „arra kényszeríti” a Házat, hogy „megemlékezzen a kamukauszt állítólagos áldozatairól”

Elhatárolódás nincs, bocsánatkérések már voltak

Pál Gábor válaszában közölte, hogy Gyöngyösi kijelentésével kapcsolatban „csak ismételni tudjuk önmagunkat”. Mint írta, képviselőjük parlamenti felszólalásában „pontatlanul, félreérthetően fogalmazott, amiért már akkor elnézést kért és korrigálta is mondandóját”. Pál hozzátette: a jobbikos politikus nem a zsidó származású képviselők, „hanem az izraeli és más külföldi állampolgársággal rendelkező honatyák felől érdeklődött” és „a Jobbik továbbra is fenntartja azon indítványát  - más államok, többek között az USA, vagy Izrael gyakorlatához hasonlóan -, hogy Magyarországon is legyen nyilvános: a parlamenti képviselők a magyar mellett milyen más állampolgársággal rendelkeznek. Ehhez az információhoz véleményünk szerint joga van minden magyar választópolgárnak”.

Dúró Dóra szavait úgy kommentálta a sajtófőnök, hogy „a Jobbik minden népirtást elítél, történjék az a világ bármely táján, s legyen elszenvedője bármelyik nép, vagy népcsoport”. Pál Gábor hozzátette: „a világban sajnos számtalan népirtás történt az elmúlt évszázadokban. Fájdalommal adózunk minden nemzet tragédiája előtt, ugyanakkor valljuk: a magyarság legnagyobb tragédiája a trianoni diktátum és annak következményei voltak”.

Novák Előd nagy botrányt kavart kijelentéséről a Jobbik sajtófőnöke elmondta: pártja alelnöke „a magyarság drámai fogyására kívánta felhívni a figyelmet”. Hozzátette: „a Jobbik a magyar-cigány együttélés problémájáról bármikor készen áll párbeszédet, vitát folytatni”.

Kulcsár Gergely emailjéről pedig azt mondta Pál Gábor, hogy a képviselő „már bocsánatot kért évekkel ezelőtt írt, s törvénytelenül nyilvánosságra hozott magánlevele miatt”, Vona Gábor kérésére pedig egy szál virágot is elhelyezett a Duna-parti emlékműnél. „A Jobbik mindenféle népirtást elítél, áldozat és áldozat között nem tesz különbséget. Frakciónk (a videófelvétel tanúsága szerint) abban az évben is a többi frakcióhoz hasonló arányban vett részt az adott ülésnapi megemlékezésen”- tette hozzá a sajtófőnök.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink