Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-20 06:16:00

Túlórapénzek: Balog elismerte, hogy tartoznak a kórházak

Balog Zoltán elismerte, hogy több kórházban sem fizetik ki a túlórabéreket. Az EMMI minisztere annak ellenére beszélt erről az ATV-nek, hogy korábban a szaktárca vizsgálatot indított a Péterffy Kórházban, de nem találtak problémát. Az ügyet egyébként a kórház egyik nővére hozta nyilvánosságra, aki fekete ruhában akart tiltakozni a történtek miatt, ezt azonban a Péterffy vezetői nem engedték, így az ápoló azonnali hatállyal otthagyta az intézményt.

„Ez egy családanyánál úgy néz ki, hogy reggel felkel, mos, főz, takarít, bemegy a munkahelyére az éjszakába, és akkor és akkor fent van másnap reggel 9-ig, tehát ilyen 28 órákat visz az ember.”

Két hónapja panaszkodott így az RTL Klub stábjának Sándor Mária. Azt állította, hogy munkahelyén, a Péterfy kórházban hónapok óta nem fizetik ki a nővérek túlóráit. Bár a főigazgató cáfolta ezt, a nővérek papírokkal is alátámasztották igazukat. A minisztérium indított ugyan vizsgálatot, de nem találtak problémát a kórházban.

Ennek hatására döntött úgy a nővér, hogy tiltakozásképp feketében dolgozik majd. A kórházban azonban ezt nem engedték neki, ezért azonnali hatállyal beadta a felmondását. A munkanapját azonban még ledolgozta, ruhájára egy fekete szalagot tűzött.

Kezdeményezéséhez sokan csatlakoztak országszerte, elindult egy közösségi oldal is, amelyre fővárosi és vidéki kórházak dolgozói töltötték fel fekete ruhás képeiket.

Balog Zoltán annak ellenére ismerte el az ATV-nek a túlóra tartozásokat, hogy korábban a tárca vizsgálata nem talált problémát a Péterfy kórházban. Azt mondta, keresik a megoldást.

Az ápolókhoz hasonlóan feketében tiltakozott az egészségügy helyzete miatt a DK-s László Imre. A Szent Imre Kórház korábbi főigazgatója úgy látja, hogy nem csak a túlórapénzekkel van gond, az egész magyar egészségügy lejtőre került, a kormány pedig halogatja a probléma megoldását.

„Szeretném felhívni a kormány figyelmét, hogy fejezze be ezt a halogató magatartást, ezt az üres ígérgetést, ami szinte naponta megjelenik a sajtóban. Az általa gerjesztett adósság kifizetésének folyamatos halasztgatását” - mondta a politikus.

Balog Zoltán a Vivicittá futóverseny előtt még az ellenzéki kritikára is reagált az ATV-nek.  „60 milliárd forint van a költségvetésben arra, hogy a lejárt tartozásokat rendezni tudjuk. Ez most első körben elég lesz, és természetesen olyan még soha nem volt, hogy a mi kormányunk alatt ezért bárminek meg kellett volna állni, mert adósságok lettek volna” - nyilatkozta.

A miniszter szerint a 60 milliárd arra lesz elég, hogy levegőhöz jusson az egészségügy, a hosszú távú cél az, hogy egyensúlyba kerüljön az egészségügy.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink