Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-20 10:27:00

Kósa-Gőgös vita az ATV-ben: jöhet Fidesz-Jobbik koalíció, vagy sem?

Kósa Lajos és Gőgös Zoltán érdekes történelmi visszatekintést adott az ATV Hírvita című műsorában.

„A Fidesznek, tekintettel arra, hogy úgy látjuk, a Jobbik politikai álláspontja alapvetően sérti a magyar érdekeket, semmi módon eszében sincs semmiféle koalíciót, együttműködést kialakítani a Jobbikkal”- jelentette ki az ATV Hírvita múlt heti adásában Kósa Lajos, a kormánypárt alelnöke.

Kósa és Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a tapolcai választásról és a Jobbik megerősödéséről beszéltek, amikor a választási rendszer is szóba került.

A fideszes politikus megemlítette, hogy az elmúlt 25 évben – amíg volt két forduló – nem volt olyan alkalom, hogy a két forduló között behozza hátrányát a második helyen álló párt. Ezt Gőgös cáfolta, mondván, hogy 1998-ban az MSZP vezetett az egyéni jelöltekre és a pártlistákra leadott szavazatok tekintetében (habár az egyetlen első fordulós győztes a kereszténydemokratából fideszessé vált Rapcsák András lett Hódmezővásárhelyen). Gőgös szerint a Fidesz 1998-ban annak ellenére lépett koalícióra a Független Kisgazdapárttal (FKGP) a két forduló között, hogy ezt korábban kizártnak nevezték.

Ami a kisgazdákat illeti, Orbán Viktor 1991-ben még úgy fogalmazott, hogy "az pedig, hogy a kisgazdákkal egy koalícióban legyünk, a legrosszabb álmainkban se kerüljön elő”, sőt Pokorni Zoltán még 1998-ban is elképzelhetetlennek nevezte a kisgazdákkal való koalíciós kormányzást.

Tény, hogy az akkori ellenzék vezető erejének szerepéért versengő Fidesz és FKGP az 1998-as választás első fordulója előtt semmilyen megállapodást nem kötött egymással, sőt még a két forduló között sem ültek tárgyalóasztalhoz. Ehelyett Orbán Viktor Fidesz-elnök az első forduló után bejelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan visszalépteti jelöltjeit minden olyan helyen, ahol gyengébben szerepelt a kisgazda indulónál. A jobboldali értelmiség által nyomás alá helyezett kisgazdapárt a második forduló előtt bejelentette, hogy 82 helyen – szintén formális megállapodás nélkül – visszalépteti jelöltjeit a Fidesz javára.

Kósa az ATV műsorában azzal egészítette ki Gőgös szavait, hogy ők akkor azt mondták, csak akkor nem lépnek koalícióra az FKGP-vel, „ha a választók megfelelő felhatalmazást adnak” a Fidesznek arra, hogy a kisgazdák nélkül alakítsanak kormányt. Gőgös mindenesetre az 1998-as párhuzam alapján arra gyanakszik, hogy a Fidesz 2018-ban kész koalícióra lépni a Jobbikkal. (A fentieket érdekes megvilágításba helyezi, hogy Balog Zoltán március végén úgy nyilatkozott a Mandinernek, hogy ugyan szélsőséges pártnak tartja a Jobbikot, de ha „összeadjuk a Jobbik eredményeit és a miénket, azt pedig összehasonlítjuk azzal, ami tíz évvel ezelőtt volt Magyarországon, hatalmas változást látunk. Valódi jobboldali fordulatot”.)

Kósa Lajos erre reagálva arra hívta fel a nézők figyelmét, hogy a baloldali szavazók például Ózdon novemberben „mindenfajta aggály nélkül” tömegesen szavaztak át a Jobbikra, egyben megerősítette: „tekintettel arra, hogy a Jobbik politikai álláspontja alapvetően sérti a magyar érdekeket”, a Fidesznek „eszében sincs” koalícióra lépni vagy más módon együttműködni a Jobbikkal.

Kósa Lajos és Gőgös Zoltán vitáját ide kattintva nézheti meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink