Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-15 18:26:00

Tanúként hallgatták meg a volt MVM-vezért Kiss Ernő perében

Tanúként hallgatták meg Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatóját a Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben szerdán a Fővárosi Törvényszéken. Kocsis István állította: megzsarolták, és egyik munkatársa szerint a zsaroló mögött Kiss Ernő állt.

Kiss Ernő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly októberben nyújtott be vádiratot folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt. A márciusi, első tárgyaláson Kiss Ernő tagadta az ellene felhozott vádakat és azt, hogy bűncselekményt követett volna el.
   
A szerdai tárgyaláson Kocsis István az ügy előzményeként elmondta: mivel Kiss Ernőt "közismert szakemberként" tartották számon, úgy ítélték meg, érdemi segítséget nyújthat a 2011-ben a volt MVM-vezér ellen felhozott hűtlen kezelési vádakkal szembeni védekezés összeállításához. (Kocsis Istvánt 2011 augusztusában hallgatták ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. A rendőrség szerint a két, terhére rótt ügylettel az MVM-nek, amelynek 2005-2008 között volt vezérigazgatója, legalább kétmilliárd forint kárt okozott.)
   
Kocsis István hangsúlyozta: nem emlékszik Kiss Ernő tanácsadási díjazásának összegére, mivel az anyagi ügyeket az őket egymásnak bemutató Szász András intézte, aki Kocsis István MVM-elnöksége alatt főtanácsadói posztot töltött be a cégnél, és akit szintén gyanúsítottként hallgattak ki a hűtlen kezelési ügyben.
   
Az MVM volt vezérigazgatója "abszurd történetnek" nevezte, hogy egy "magát a hatalom képviselőjeként bemutató" Szabó nevű ember személyes találkozót kért Szász Andrástól 2011. novemberben, és azon 6 millió eurót követelt (1,8 milliárd forint). Kocsis szerint a "legrosszabb következményekkel" fenyegette meg őket, ha nem teljesítik a követelést. Decemberben 200 ezer eurót "raktak össze" Szász Andrással, hogy időt nyerjenek, és ne essen bántódásuk. Ezt a pénzt Szász András adta át az érdekeltnek - mondta.
   
Kocsis István 2011. december 21-én feljelentést tett a főügyészségen zsarolás miatt.
   
A volt MVM-vezér elmondta: 2012 januárjában Szász András arról tájékoztatta, hogy Szabó nevű ember mögött Kiss Ernő áll, amit Kiss Ernővel folytatott beszélgetésekre alapozott.
   
A tárgyaláson a bíró felolvasta Kocsis István 2012 januárjában tett vallomását, amely szerint a volt MVM-vezér 1,5 millió euró tanácsadói díjat fizetett ki több részletben Kiss Ernőnek, Szász András közvetítésével.
   
Kocsis István a tárgyaláson többször elmondta, hogy évekkel ezelőtt történt az ügy, nem emlékszik minden részletre pontosan, valamint mindenben fenntartja a korábbi nyilatkozatait.
   
Kiss Ernő ügyvédje azt kérdezte, miért nem szerepel Kocsis István december 21-én tett feljelentésében, hogy már december 20-án átadott pénzt Szász Andráson keresztül, amire a volt MVM-vezér azt felelte: stresszes állapotban volt.
   
A bíró a mintegy hatórás tárgyalás végén közölte: elnapolja az ügyet. A tárgyalás május 29-én folytatódik, amikor Szász Andrást is meghallgatják tanúként, valamint szembesítik Kocsis Istvánnal.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink