Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-15 13:05:00

Magyar szerint nem politikai megrendelésre gázolták el Váradit

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a büntetőeljárást abban az ügyben, amelyet halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt folytatott a tavaly október 11-én a 8106-os út 16. kilométerénél, Alcsútdoboz közelében történt balesettel kapcsolatban – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ebben a balesetben hunyt el Váradi András, az Együtt-PM akkori alcsútdobozi polgármesterjelöltje.

A rendőrök a szükséges nyomozati cselekményeket elvégezték, és megállapították, hogy bűncselekmény nem történt. Korábban, a baleset után a rendőrség azt közölte, hogy Alcsútdoboz határában egy személygépkocsi elgázolt egy 50 éves férfit, aki a kórházban elhunyt. A közlemény szerint az autó osztrák rendszámú volt, és egy 84 éves osztrák-magyar kettős állampolgárságú férfi vezette.

Váradi András saját autójával járt bent Alcsútdobozon választási plakátokat ragasztani. Hazafelé tartott már Göböljárásra, amikor a félúton lévő golfpálya közelében lecsúszott a létra az autójáról, ezért megállt, hogy visszamenjen érte, és ekkor gázolta el a külföldi rendszámú autó.

Magyar György, a család ügyvédje az ATV Startban elmondta, a műszaki és az orvosi szakértői vélemények között jelentős eltérések vannak a baleset körülményeit illetően, ezért új beadványban kérik az ügyészségtől a nyomozás folytatását. Egyelőre azonban még nem kapták kézhez az eljárás megszüntetéséről szóló hivatalos határozatot, amint ez megtörténik, benyújtják kérelmüket az ügyészségnek, amelyben arra kérik a nyomozó hatóságot, pótolják az eddigi eljárás során tapasztalt hiányosságokat – tudtuk meg a család jogi képviselőjétől, aki azt is elmondta, ha beadványukat az ügyészség elutasítja, pótmagánvádas eljárást kezdeményeznek.

Magyar György szerint a szakértői véleményekben fellelhető ellentmondásokat a bizonyítási kísérlet lefolytatása tisztázhatná, amely során a történteket rekonstruálva közelebb kerülhetnénk az igazsághoz. A bizonyítási kísérlet lefolytatásával kapcsolatos indítványt azonban a rendőrség elutasította, méghozzá azzal az elképesztő indokkal, hogy a balesetet a tavaly októberihez hasonló időjárási körülmények között kell rekonstruálni – mondta el az ügyvéd, aki a rendőrség hozzáállása ellenére nem tartja elképzelhetőnek, hogy politikai megrendelésre gázolták volna halálra az Együtt-PM polgármesterjelöltjét, és ezért nem szeretnék feltárni az ügy hátterét.

Ez utóbbit Krémer Ferenc rendőrségi szakértő sem tartja valószínűnek, szerinte azonban vannak olyan politikailag kényes ügyek, amelyek kapcsán a rendőrök úgy érezhetik, hogy valamilyen politikai elvárásnak kell megfelelniük, ezért ilyen esetekben jobbnak látják nem bolygatni az adott ügyet. A szociológus szerint a magyar rendőrség sajátossága, hogy - más európai országokkal ellentétben – nem elsősorban a lakosság igényeire, hanem a vezetők elvárásaira figyelnek.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink