Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-14 16:21:00

Súlyos ügyészi kritika a belvárosi ingatlanügyben

Mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el a belvárosi ingatlanbotrány ügyében. A nyomozás elrendeléséről szóló, az Átlátszón nyilvánosságra hozott dokumentum tanúsága szerint az ügyészség indokolásában súlyos kritikát gyakorolt a nyomozást első körben megtagadó Nemzeti Nyomozó Iroda fölött.

Hétfő este adtunk hírt Juhász Péter Együtt-képviselő Facebook-bejegyzése és az MTI nyomán arról, hogy a főügyészség hatályon kívül helyezte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztályának nyomozást elutasító határozatát, és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el a belvárosi ingatlanértékesítések miatt. A nyomozás kezdetét az ügyészség január 13-ban, a rendőrség által elrendelt feljelentés-kiegészítés megszületésének időpontjában határozta meg, határidejét június végéig hosszabbította meg.

Az „Ötker-modell”

Juhász Péter feljelentésében azt állította: a budapesti V. kerületi önkormányzat az ingatlanvagyonának értékesítése során évek óta jogszabálysértő gyakorlatot folytat, amellyel becslése szerint 4 milliárd forint vagyoni hátrány keletkezhetett. Az általa kifogásolt modell lényege: az önkormányzat az adott ingatlant egy cég (Juhász szerint formális) értékbecslését követően bérbe adta egy meghatározott bérlőnek, aki rövid időn belül vételi szándékot jelentett be az ingatlanra és azt egy kft. értékbecslése után kedvezményes áron meg is vette. A vevők Juhász szerint több esetben rövid időn belül jóval magasabb áron továbbértékesítették az általuk az önkormányzattól megvett ingatlant. (Érdekes példákról olvashat itt, itt, itt és itt.

Az Átlátszó által nyilvánosságra hozott határozat rendkívül éles kritikával illeti a nyomozást első körben megtagadó NNI munkáját.

„Formálisnak tűnik”

Az ügyészség szerint a nyomozóhatóság több iratot nem szerzett be, többek között a szóban forgó ingatlanok tulajdoni lapjait sem. Nem tisztázott továbbá olyan „apróságokat” az NNI, hogy a vevők egyáltalán fizettek-e az ingatlanokért, és mi lett a fizetendő áfával.

Az ügyészség szerint fennáll a gyanú, hogy a szóban forgó ingatlanbérleti szerződések valójában csak a kedvezményes vásárlásokat előkészítő aktusnak minősíthetők. Szerintük bár „a közjegyzői iratokba foglalt bérleti szerződések határozatlan időre köttettek, de a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, és ilyen előzmények mellett a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja - jelenleg nem kizárhatóan - kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehet".

„A bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet”

Baj lehetett a felkért értékbecslő cég körül is, amely az ügyészség szerint nem végezhetett volna ilyen jellegű tevékenységet, ráadásul nem teljesen tisztázott, hogy pontosan mi is volt a feladata, ugyanis a CCA Zrt. és az önkormányzat közötti szerződést is elmulasztotta beszerezni a rendőrség. Azt ugyanakkor megállapította, hogy a CCA Zrt. semmilyen, „szakértelmet” igénylő valós munkát nem végzett el az önkormányzat számára.

Hab a tortán, hogy az NNI-nek az általa vizsgált önkormányzati rendelet megfelelő paragrafusszámát sem sikerült eltalálnia a nyomozás megtagadásakor. Mindezek alapján a főügyészség szerint a tényállás „nem lett teljes körűen felderítve”, és „a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet”.

Az V. kerületi önkormányzat korábban azt közölte, hogy mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el, "ezt jól bizonyítja az is, hogy a Gyurcsány-kormány közigazgatási hivatala soha nem kifogásolta a belváros hatályos törvényeken alapuló jogszabályait és vagyongazdálkodási gyakorlatát". A kerület több feljelentést is tett rágalmazás miatt, április 8-i közleményük szerint öt pert első fokon már megnyertek, "amelyből egy jogerős Juhász Peter rágalmaival kapcsolatban".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink