Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-02 09:33:00

Volt fedezet a Quaestor 17 milliárdos hitelére

Az Index birtokába került dokumentumok azt igazolják, hogy az MFB-hitelnek Rogán állításával ellentétben volt fedezete.

Parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz, milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) - közölte Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint a hitelt "egy az egyben el fogja bukni az MFB, és azon keresztül az adófizetők". A politikus egyúttal kérte a kormányt is, hogy vizsgáltassa ki e korábbi hitelfolyósítás körülményeit.

Az Index birtokába került dokumentumok azonban azt igazolják, hogy az MFB-hitelnek Rogán állításával ellentétben volt fedezete, méghozzá maga a Győri ETO stadion és a hozzá tartozó létesítmények az ETO Parkban, amelyeket az ügyészség most le is foglalt. Az MFB-hitelt ráadásul már vizsgálták többször: 2011-ben az Orbán-kormány alatt feljelentés is született az ügyben, de annak eredményéről semmit nem tudni – írja a portál.

A lap információi szerint 2005-ben 9,7 milliárd, 2008 elején pedig egy szerződésmódosítás után újabb 6,895 milliárd forintnyi hitelt kapott euróban az ETO Park. Az állami banki hitel teljes összege tehát 16 milliárd 595 millió forint volt. A beruházásban 3,2 milliárd forint önrésze volt a Quaestorhoz tartozó ETO Park Kft.-nek. A szerződés szerint a hitelt 2026. december végéig kell visszafizetni a cégnek.

Az Index emlékeztet: Rogán Antal pár hete a Napi Gazdaságnak azt mondta, hogy vizsgálni kell, „hogyan kaphatta meg a cég garancia nélkül a hitelt". Rogán szerint több mint két évbe telt 2010 és 2012 között, hogy az állam úgy módosítsa a szerződéseket, hogy a hitel mögé érdemi vagyoni garanciák kerüljenek.

Az Index birtokában lévő erről szóló 2008-as MFB igazgatósági jegyzőkönyv szerint 8 féle biztosítéka és 7 féle fedezete volt a hitelnek. Például jelzálogjog az ETO Park ingatlanjain (tehát a győri stadionon is), a cég mindenkori eszközein, a Quaestor készfizető kezességvállalása, 200 millió forint óvadék elhelyezése egy MFB-számlán, inkasszós jog a cég és a Quaestor valamennyi számláján. Ezek alapján úgy tűnik, Rogán nem mondott igazat akkor, amikor fedezet nélküli hitelről beszélt – írja a lap.

Az Index teljes cikkét itt olvashatja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink