Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-30 14:12:00

Gyurcsány: még az idén előrehozott választások lehetnek

Fontos kérdés, hogy az ügyészség két hetes késlekedése a Quaestor-ügyben összefügg-e a legfőbb ügyész a jegybankelnökhöz, illetve a Quaestor vezérigazgatójához fűződő családi kapcsolataival – erről Gyurcsány Ferenc beszélt az ATV Start című műsorában.

A DK elnöke szerint nem tudhatjuk, hogy ezek a kapcsolatok hátráltathatták-e a felügyelet működését, hiszen erős tartású emberek külön tudják választani a magánviszonyokat a hivatali viszonyoktól, a kérdést mindenesetre érdemes feltenni a legfőbb ügyésznek, akár egy parlamenti bizottság ülésén is.

A volt miniszterelnök szerint nem szerencsés, ha túl szoros kapcsolat van a politika és a gazdaság egy-egy szereplője között, ilyenkor ugyanis előbb-utóbb az ember akarva-akaratlanul, de nem lesz ura a saját döntéseinek. Jómagam kifejezett távolságot tartottam a nagy gazdasági szereplőktől, nem kerestem a bizalmukat, nem jártam velük össze, elhárítottam mindenféle személyes meghívást – emlékezett vissza Gyurcsány, aki szerint ezzel szemben például a jelenlegi külügyminiszter szemmel láthatóan ezer szálon üzleti kapcsolatot ápolt Tarsoly Csabával és a mögötte álló kereskedőházakkal.

Gyurcsány azt is elmondta, a Quaestor-ügyben mindenki felelős lehet, aki a cégnél az elmúlt tíz évben megfordult, de ugyanúgy felelősségük van azoknak az állami döntéshozóknak is, akik nem vették észre, hogy mi történik. Ugyanakkor az LMP azon javaslata, amely szerint az okozott kárért a kormánytagoknak saját vagyonukkal kellene felelniük, csupán arra jó, hogy rávilágítson ennek az egésznek az ellentmondásosságára, tarthatatlanságára, és szerintem alkotmányellenességére is – fogalmazott a DK elnöke, aki azt is elmondta, a már szinte naponta kirobbanó újabb és újabb botrányokat tekintve ma már azt sem tartja kizártnak, hogy még az idén előrehozott választások lesznek Magyarországon.

Gyurcsány szerint együttműködés minden bizonnyal ezúttal is lesz az ellenzéki pártok között, és ismét az a párt állít majd miniszterelnök-jelöltet az ellenzéki oldalon, amelyiknek a legnagyobb esélye van a győzelemre. Az összefogást illetően pedig az előjelek igen bíztatóak, a legutóbbi konzultáció az ellenzéki pártok között például az eddigieknél lényegesen kellemesebb hangulatban zajlott. „Schiffert azért egy kicsikét zrikáltam, hogy ha annak idején engen feljelentettél Sukoró-ügyben, akkor most ne jogászkodjál nekem, mert ami a Quaestor-ügyben van, az tizenkétszer akkora történet” – mesélte a pártelnök.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink