Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-27 08:04:00

Az ügyészség kezdeményezte Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását

A Fővárosi Főügyészség kezdeményezte Tarsoly Csaba és két ismeretlen társa előzetes letartóztatását - tájékoztatta Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az ATV Híradóját. Előzőleg őrizetbe vették csütörtök éjjel Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát, és gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntette miatt - tájékoztatta ügyvédje, Papp Gábor pénteken az MTI-t. Tarsoly ügyvédje és ő maga is panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az ügyészség által kezdeményezett előzetes letartóztatásról holnap délelőtt dönt a bíróság.

A védő elmondta: Tarsoly Csaba és ő is panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte a rendőrség honlapján: mindhárom embert, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtök délután előállított a Quaestor-ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatják - tették hozzá.

A hvg.hu úgy tudja, hogy éjszaka házkutatást tartottak Tarsoly Csabánál, majd ezután vitte el a rendőrség.

A Hír24 videót készített az éjszakai akcióról

Ahogy beszámoltunk róla, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata csütörtök délután közölte, hogy három embert előállított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Quaestor-üggyel összefüggésben. Az atv.hu akkor Tarsoly ügyvédjétől megtudta: ügyfele is az előállítottak között van. Papp Gábor az atv.hu-nak elmondta, hogy mást az üggyel kapcsolatban jelenleg nem kíván nyilatkozni.

Három nappal ezelőtt portálunk írta meg - szintén Papp Gáborra hivatkozva - hogy a Quaestor-botrány kirobbanása után kettő héttel ügyfelét még meg sem hallgatta a rendőrség.

tarsoly csaba (mti-fotó: krizsán csaba)Tarsoly Csaba (MTI-fotó: Krizsán Csaba)

A csütörtöki rendőrségi közlemény szerint jelenleg több helyszínen tartanak házkutatást a nyomozók, és a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték.

Ismeretlen tettes

Az NNI szerdán közölte, hogy továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Quaestor-ügyben csalás gyanúja miatt.

A szerdai közlés szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni - tették hozzá.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtök este 8 óra előtt azt mondta, a délután kezdődött házkutatás még nem ért véget. Hangsúlyozta továbbá, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Öncsőd

Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit".

A Magyar Nemzeti Bank másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit. Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

Orgován Béla

A hvg.hu március 23-án arról számolt be, hogy cégbírósági adatok szerint távozott Tarsoly Csaba, felesége és apja is a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován Béla lesz.

A portál beszámolt arról is, hogy Orgován Béla nevén két frissen alapított céget találni az Opten cégadatbázisában, mindkettőnek ő az egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője. Mindkét cég idén január 27-én alakult, és idén februárban jegyezte be a cégbíróság, mindkettőt 3 millió forint jegyzett tőkével. A cégek: ONSZID-MA Kft. (saját tulajdonú ingatlan adásvétele) valamint a KONIMONIKA Irányítástechnika Kft. (ipari gép, berendezés üzembe helyezése).

A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége nincs, és részt vett a közmunkaprogramban.

Hiba

A Quaestor Csoport fő tulajdonosa az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő elfogadásakor.

Tarsoly Csaba úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására. A cégvezető ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról. Szerdán valamennyi szükséges közgyűlést és taggyűlést megtartanak, a változást a Cégbíróságra csütörtökön lehet benyújtani - jegyezte meg.

atv.hu / MTI

(nyitókép: Mandiner)

További belföldi híreink