Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-27 10:48:00

Buda-Cash-ügy: 68 milliárdos vagyont foglaltak le a hatóságok

Mivel az eddig feltárt kárérték mintegy 62 milliárd forint, így az ügyészség szerint van remény arra, hogy az eljárás sikeres befejeződésével a károsultakat ki tudják fizetni.

Két hetes megfeszített munka eredményeként sikerült az összegyűjtött, jogszabály által megkívánt törvényes bizonyítékok alapján a gyanúsításokat közölni és a szükséges kényszerintézkedéseket foganatosítani a Buda-Cash- és a Quaestor-ügyekben- közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A főügyészség közleményében beszámolnak róla, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Buda-Cash ügyben 2015. február 23. napján rendelt el nyomozást a Magyar Nemzeti Bank alelnökének feljelentése alapján. A gyanúsítotti kihallgatásokra és őrizetbe vételekre 2015. március 9-én került sor különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. „Így rövid idő alatt, törvényes, szakszerű, és időszerű nyomozás eredményeként sikerült beszerezni a konkrét személyekkel szembeni megalapozott gyanú közléséhez szükséges bizonyítékokat”- közölték.

a buda-cash központja a ménesi útonA Buda-Cash központja a Ménesi úton

Mint írják, a nyomozó hatóság sikeres vagyonbiztosítási intézkedéseket tett. Ennek során mintegy 68 milliárd forint értékű vagyon került biztosításra ingatlanok, üzletrészek, bankszámlák, ingóságok és készpénz formájában”. Hozzáteszik: „figyelemmel arra, hogy az eddig feltárt összesített kárérték mintegy 62 milliárd forint, így remény van arra, hogy az eljárás sikeres befejeződésével a károsultak kielégítést nyerjenek”.

A főügyészség a Quaestor-üggyel kapcsolatban közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank március 10-én tett feljelentést a brókercégnél végzett vizsgálata során tapasztalt szabálytalanságok miatt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda másnap rendelte el a nyomozást az ügyben, melyet a Fővárosi Főügyészség már az elrendelés napján fokozott ügyészi felügyelet alá vont. Később „a hatékony ügyészi ügyfeldolgozás érdekében egy három ügyészből álló ügyfeldolgozó csoportot alakított” a főügyészség.

Hozzáteszik: „az intenzív és alaposan megtervezett nyomozati munka eredményeként” került sor a csütörtökön végrehajtott akcióra, amelynek során a nyomozók üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt három személyt gyanúsítottként hallgattak ki, majd őket őrizetbe vették őket. Mint ismeretes, köztük van Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa is.

A gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panasszal éltek, a panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el- közölték. A főügyészség közlése szerint „a vagyoni jellegű kényszerintézkedések az ügyben folyamatban vannak, a vagyonelkobzás alá eső dolgok biztosítása érdekében a nyomozó hatóság vagyon-visszaszerzési eljárást indított, és ennek keretében ingatlanokat, üzletrészeket és ingóságokat biztosított”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink