Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-26 17:53:00

2006 ősze: Lázár szerint Gyurcsány vállalta a politikai felelősséget

Politikai mezőbe kerültek a 2006 őszi események, csak az Ignácz-bizottság jelentése nyomán kezdődött higgadtabb vita - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanúként a 2006 őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében, a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön.

Lázár János a vádbeli cselekmények idején ellenzéki politikusként az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke volt.

Csütörtökön a kormánypárti politikus a bíróságon tanúként arról beszélt: a 2006 őszi események során előbb az érdekelte, hogy megvédhető lett volna-e a tévészékház, majd pedig a rendőri intézkedések szakszerűsége, arányossága, illetve, hogy miért nem voltak azonosítók a rendőrökön, és miért volt esetenként olyan brutális a fellépésük.

Arra a kérdésre, hogy jelezték-e előre a titkosszolgálatok, mi várható, Lázár János úgy reagált: ilyenről nem tud, de kizártnak tartja, hogy minden információt megkapott volna.

A fideszes politikus elmondta, hogy pártja 2006 szeptember második felére nagygyűlést tervezett a fővárosban, de akkor kormánytagok figyelmeztették, hogy ennek komoly biztonsági kockázatai vannak, így a rendezvény elmaradt. Lázár János megjegyezte: ennek kapcsán arra sem volt módja, hogy megkérdezze a titkosszolgálati vezetőket, menyire valós a biztonsági kockázat, illetve mennyiben lehet blöff a figyelmeztetés.

lázár jános tanúként a bíróságonLázár János tanúként a bíróságon

Tanúvallomásában a miniszter felvetette azt is, mennyire lehet életszerű, hogy a rendészeti ágazatért felelős miniszter éppen a legválságosabb órákban nem adott utasításokat.

A felelősségre vonás elmaradására vonatkozó kérdés kapcsán a fideszes politikus arra emlékeztetett, hogy az eseményeket követően Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter felajánlotta lemondását, de ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem fogadta el, így Lázár János értelmezése szerint a kormányfő magára vállalta a történtekért a politikai felelősséget.

Az Ignácz István rendőr dandártábornok vezetésével létrejött bizottság 2006 novemberére elkészült jelentése a rendőrség 2006 szeptemberi tevékenységét vizsgálta, köztük a szeptember 18-19-én a Szabadság téren, illetve a Kossuth téren történteket

A büntetőper vádlottja többek között Bene László nyugalmazott rendőr altábornagy, volt országos főkapitány és Gergényi Péter volt budapesti főkapitány. Az ügyészség szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A vádhatóság többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket.

A per jövő héten bizonyítással folytatódik, április második felében elkezdődhetnek a perbeszédek, azt követően pedig elsőfokú ítéletet hozhat a Fővárosi Törvényszék a 2006 őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők ügyében.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink