Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-24 13:09:00

Brókerügy: a gazdasági bizottság támogatja a vagyonzárolást

A parlament gazdasági bizottsága kedden egyhangúlag támogatta annak a fideszes törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök, az egyik előterjesztő azt kérte, hogy az ellenzéki képviselők a plénum előtt támogassák majd a házszabálytól eltérést, mert abban az esetben jövő kedden elfogadhatja az Országgyűlés a törvényt, amely még húsvét előtt hatályba is léphet.
   
A Fidesz frakcióvezetője jelezte azt is: készül az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy a kártalanítási eljárás a büntetőeljárás lezárása előtt lefolytatható legyen.
   
A brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről címet viselő törvényjavaslat lényegét Rogán Antal öt pontban foglalta össze.
   
Első helyen áll az, hogy a cég vagyonát automatikusan zár alá lehet venni, amennyiben azt a bíróság szükségesnek tartja. Az eljárási szabályok szerint a bíróság 8 napon belül dönt. A javaslat lehetővé teszi nemcsak az adott, csődbe jutott cég, hanem az egész cégcsoport vagyonának zárolását is, továbbá az offshore cégbe kimentett vagyon is zárolható. Emellett a tulajdonosok, az igazgatóság és felügyelőbizottság tagjainak, valamint a könyvvizsgáló magánvagyonának a zárolása is lehetővé válik. Utlsóként említette Rogán Antal annak a kiskapunak a bezárását, amely lehetővé tette a vagyonátjátszást családtagnak.
   
Az ellenzéki képviselők sem kérdőjelezték meg a szabályozás szükségességét. Volner János (Jobbik) azt kifogásolta, hogy amikor pártja 2010-ben a pénzintézetek vezetőinél a kiszabható bírság drasztikus emelését javasolta, azt a Fidesz és az MSZP "koalícióban utasította el". Párttársa, Z. Kárpát Dániel azt kérdezte, hogy mi lesz a külföldre menekített pénzekkel.
   
Varju László (független) azt kifogásolta, hogy a mai szabályok szerint sem intézkedtek a cégek, illetve képviselőik vagyonának zárolásáról. Kiemelte: a felügyelet "szándékosan hagyta azt, hogy a Quaestorból kimentsék a vagyont". Szerinte a törvényjavaslatból hiányzik a felügyelet felelőssége.
   
Tóth Csaba (MSZP) a kormány intézkedését sürgette, hogy a brókercsődök áldozatai minél hamarabb jussanak hozzá a pénzükhöz.
   
Rogán Antal a vitát összefoglalva azt kérdezte az ellenzéki képviselőktől, hogy az elmúlt három hétben miért nem készítettek hasonló törvényjavaslatot. A Quaestor-ügyhöz annyit fűzött hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idejét hitelezte meg "az állam bankja" a győri stadiont, és még "a jelzálogjogot is elfelejtették bejegyeztetni" rá. A 2013-as jegybanktörvény már tartalmazza a magasabb bírságokat - reagált az előterjesztő a jobbikos felvetésre.
   
A gazdasági bizottság megtárgyalta és elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. és 2013. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló beszámolókat.
   
Juhász Miklós, a GVH elnöke a beszámoló összefoglalójában kitért arra, hogy a hivatalhoz évente érkező mintegy száz ügy 50-55 százaléka fogyasztóvédelmi, 30-35 százaléka összeolvadással kapcsolatos, a maradék 15 százalék a kartelezéssel, erőfölénnyel való visszaéléssel függ össze. Az utóbbi időben az összeolvadásokon belül túlsúlyban van az állami szerepvállalás.
   
A vita egyik sarokpontja a fogyasztói csoportok ügye volt. Mint Juhász Miklós kifejtette, ezek a legelesettebb embereket használják ki. Új csoportokat ugyan más nem lehet alakítani, de nem ellenőrizhető, hogy nem jönnek-e létre újabbak is. A régiek működésével kapcsolatban annyi történt, hogy amíg korábban a rendőrség elutasította a feljelentéseiket, addig az utóbbi időben befogadja azokat.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink