Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-23 16:42:00

Döntött az ügyészség: nem holokauszttagadó Németh György

A szociológus-közgazdász korábban arról beszélt, hogy Magyarországon nem volt cigány holokauszt.

Az RSK emlékeztet: öt civilszervezet tett feljelentést Németh György közgazdász ellen, miután február elején a Közép-európai Egyetem tudományos konferenciáján kijelentette: „Magyarországon nem volt cigány holokauszt, elég sok országban volt. Voltak cigányokkal szembeni atrocitások, de nem volt.”

A Büntető törvénykönyv szerint, „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség szerint Németh György mondata nem meríti ki a Btk. idézett tényállását, szerintük ugyanis Németh „a sérelmezett mondatot akként értette, hogy a cigány nemzetiséghez tartozókkal szemben elkövetett bűncselekmények a zsidó hitelveket vallókkal szemben elkövetett bűncselekményekkel nem azonosak” – írj az RSK.

Hozzáteszik: az ügyészség indoklásában sorra veszi a jogszabályban említett cselekményeket, és megállapítja, hogy Németh sem a tények tagadását, sem a kétségbe vonását, sem a jelentéktelen színben való feltüntetését nem követte el.

atv.hu / RSK

Ajánlom

További belföldi híreink