Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-23 09:30:00

Rogán: nem engedjük elmenekülni a felelősöket

Rogán Antal közlése szerint a brókercégeket érintő pénzügyi csőddel kapcsolatos eljárásra nagyon szigorú törvényjavaslatot fogalmazott meg a Fidesz, hasonlóra Magyarországon még nem volt példa.

A Fidesz frakcióvezetője erről hétfő reggel az M1 hírcsatornán és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is beszélt. Rogán Antal közölte: képviselőtársaival hétfő délután nyújtja be az Országgyűlésnek a javaslatot, amely többek között rögzíti, hogy nemcsak a csalásban közvetlenül érintett cég, hanem a teljes cégcsoport vagyonát zár alá kell venni. Továbbá rendelkezik arról, hogy azoknak a vezetőknek, tulajdonosoknak a vagyonát is zárolni kell, akik a csalások előkészítésében részt vehettek. Ez vonatkozik a céget jegyző vezetőkre, a csalások óta eltelt időszakban meghatározó tulajdonosokra, az igazgatótanács tagjaira, a felügyelőbizottság tagjaira és a könyvvizsgálókra is - ismertette.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy a brókercégeknél csak a bűnvádi eljárás végén lehet vagyoni elzárást elrendelni, ha a bűnösségre vonatkozóan legalább a gyanúsítás megtörtént. Ezért egy olyan passzust is betesznek a javaslatba, amelyet a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet - mondta Rogán Antal, konkrét példaként említve a Buda-Casht és a Quaestort.

Kifejtette: ezen passzus értelmében megvizsgálják, hogy az elmúlt hetekben milyen céges, illetve magán vagyonátruházás történt, és megnézik, hogy ez valódi gazdasági cselekmény volt-e. Ha kiderül, hogy az átruházás ingyen vagy valamilyen komolytalan összegért történt, akkor ott a semmisség elve szerint kell eljárni, és az átruházott vagyont is zárolni fogják. "Nem engedjük a felelősöket elmenekülni, sem a vagyon kimenekíteni - szögezte le Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője az M1 hírcsatornán azt mondta: a javaslatot hétfő délután fogják benyújtani, a gazdasági bizottság kedd reggel tárgyalja majd. A csütörtöki házbizottsági ülésen pedig az ellenzék támogatását kérik a házszabálytól eltéréshez, mert - mint kifejtette - akkor lehet hatékonyan eljárni, ha a parlament március 30-31-i ülésén a javaslatot elfogadják.

Blikk: Tarsolyék eltűntek

Teherautók érkeztek Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport vezérének a házához, valamit bepakoltak és elmentek - írja a Blikk. A lap munkatársának nem sikerült elérnie a milliárdost, a családja sem volt otthon, telefonon sem tudták elérni, viszont egy szomszéd elmondása szerint napokkal korábban teherautók érkeztek a házhoz, amelybe pakoltak, mintha költözködnének. A szomszédoktól a Blikk munkatársai úgy értesültek, hogy az értékpapírcég csődjének bejelentése után napokig biztonsági emberek vigyáztak a házra, majd az egyik éjszaka három teherautó is érkezett. Azóta a családot sem látták, és a biztonságiak is eltűntek.

Tarsoly otthon van

Tarsoly Csaba, a Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója otthonában tartózkodik és a kezdetektől fogva mindenben együttműködik a hatóságokkal - közölte Papp Gábor, a cégvezető jogi képviselője hétfőn az MTI-vel. Az ügyvéd, visszautasítva a hétfőn megjelent sajtóhíreket, azt mondta: "egy árva szó sem igaz" abból, hogy Tarsoly Csaba eltűnt volna. Megjegyezte: az ilyenfajta híresztelések legfeljebb hangulatkeltésre jók.

Papp Gábor hangsúlyozta, Tarsoly Csaba folyamatosan dolgozik és mindenben együttműködik a hatóságokkal. A Quaestor vezetőjét eddig háromszor hallgatta ki a felügyelet, s minden kérdésre igyekszik kimerítő választ adni - közölte az ügyvéd. Kijelentette: Tarsoly Csaba minden erejével azon van, hogy az ügyfeleket a lehető legkevesebb kár érje.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. március 9-én öncsődöt jelentett. "A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" - indokolt a cég.

Március 10-én a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. Akkori közleményükben azt írták: az MNB a cégnél indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért függesztette fel részlegesen a Quaestor tevékenységi engedélyét.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője március 12-én azt mondta: a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél, az értékpapír-kereskedő cégnél szabálytalanságokat talált az MNB, ezért rendelt ki oda felügyeleti biztost, ugyanakkor a kötvénykibocsátás területén is szabálytalanságokra derült fény. A Quaestor Financial Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd fiktív kötvénykibocsátásról lehet szó - jegyezte meg. Binder István akkor azt mondta: eddig csak a Buda-Cash esetében kezdeményezett felszámolást az MNB, a másik két érintettnél, a Hungária Értékpapír Zrt.-nél és a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél a felügyeleti biztos összegzi a helyzetet, meg kell állapítania a fedezethiány mértékét is.

Orbán is megszólalt

A Fidesz javaslata alapján egy vagyonalapba vonnák be a brókerbotrányban érintett cégek vagyontárgyait, köztük "a hatalmukkal visszaélő" brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más felelősök magánvagyonát is, majd ebből a vagyonalapból kártalanítanák a károsultakat - erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt hétfőn az M1-nek nyilatkozva. A kormányfő hangsúlyozta: meg kell óvni a "kimenekítéstől" a kártalanítás alapjául szolgáló vagyontárgyakat. Ha a parlament jövő kedden elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot, egy napon belül megszületnek a végrehajtási rendeletek, és azonnal megkezdődhet a vagyontárgyak zár alá vétele - közölte Orbán.

MSZP: nyilatkozzon az összes képviselő

Nyilatkozzon az összes kormánytag és országgyűlési képviselő, hogy tudott-e a Quaestornál várható eseményekről, és a botrány kirobbanása előtt, illetve után vett-e ki pénzt onnan! - szólított fel az MSZP alelnöke. Lukács Zoltán szerint a kormánytagoknak és a képviselőknek büntetőjogi felelősségük tudatában kellene ezt a nyilatkozatot megtenniük. Mint mondta, megítélésük szerint a magyar hatóságok megmagyarázhatatlanul lassan dolgoznak ebben az ügyben. Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ennyire lelassult "az egyébként ilyen ügyekben rendkívül gyors ügyészség".

Lukács Zoltán ennek okát a politika nyomásgyakorlással magyarázta. Kifogásolta, hogy az elnök-vezérigazgató ellen az ügyészség nem rendelt el kényszerintézkedést, holott szerinte ellentmondó hírek vannak arról, Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője elérhető-e a hatóságok számára. Azért hagyják szabad lábon a Quaestor vezetőjét - "aki a Fidesz ismert gazdasági háttérembere" -, hogy el tudja tüntetni azokat az iratokat, amelyek terhelőek lehetnek a kormányzati szereplőkre? - kérdezte Lukács Zoltán. Úgy fogalmazott, "a hatalomnak érdeke, hogy a Quaestor vezetője továbbra is szabad lábon legyen".

Jobbik: a nagyhalak megússzák

A Jobbik azt javasolja, hogy a politikusokat, bankvezéreket, brókerházak vezetőit visszamenőlegesen is el lehessen számoltatni. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, vegyes érzelmekkel fogadta, hogy a Fidesz megszigorítaná a banki vezetők, brókerházak vezetőinek felelősségre vonását. Bírálta, hogy 2010 novemberében az erre irányuló javaslatait nem támogatták kormánypárti és szocialista politikusok a parlamentben.
    
Az ellenzéki politikus a Quaestor-üggyel kapcsolatban azon aggályának adott hangot, hogy a "nagyhalak megússzák", ezért azt sürgette, hogy a nagy értékű, vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit - ha a közösségi tulajdont károsítják meg - a rendszerváltásig visszamenőleg el lehessen számoltatni. Volner János hozzátette: tudja, hogy ezzel kapcsolatban vannak jogi aggályok, de a társadalom igazságérzetének kielégítését fontosnak tartja.

Update 17:58 - Benyújtotta vagyonzárolási javaslatát a Fidesz

Benyújtotta a Fidesz hétfőn a parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatát, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

Az előterjesztés alapján - ügyészi kezdeményezésre, bírósági elrendelésre - zár alá lehetne venni a vagyonát azoknak a pénzügyi tevékenységet végző szervezeteknek, amelyeknél valószínűsíthető, hogy tevékenységi körükben 50 millió forintot meghaladó értékre elkövetett vagy 50 millió forintot meghaladó kárt, vagyoni hátrányt okozó bűncselekményt követtek el. Azon szervezet vagyonának zár alá vételét is el lehetne rendelni, amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez felhasználtak, vagy amely előnyt szerzett a bűncselekmény elkövetéséből.
   
A zár alá vétel vonatkozhatna a kapcsolt vállalkozásokra is, továbbá az említett szervezetekben befolyásoló részesedéssel vagy ellenőrző befolyással rendelkezőkre, a szervezet vezető tisztségviselőire, képviseletre feljogosított tagjaira, alkalmazottaira, tisztségviselőire, cégvezetőire, felügyelőbizottsági tagjaira, ezek megbízottjaira, valamint könyvvizsgálóira. A személyes vagyonnál akkor is elrendelhető lenne a zár alá vétel, ha a kapcsolat a bűncselekmény elkövetésének megkezdését követően megszűnt.
   
Zár alá vétel rendelhető el továbbá arra a vagyonelemre, amelyet valószínűsíthetően a büntetőeljárás vagy a büntetőeljárást megalapozó hatósági eljárás megindulása után feltűnő értékaránytalansággal, ingyenesen, vagy közeli hozzátartozó javára szereztek, vagy amely e vagyonelem helyébe lépett.
  
Annak érdekében, hogy a zárolt vagyon a kártérítést szolgálja, állami vagyonfelügyelő kirendelése szükséges - írták indoklásukban az előterjesztők, hangsúlyozva: a zárolt vagyont minden esetben a brókerbotrányok áldozatainak kártérítésére kell fordítani.  

atv.hu / MTI

További belföldi híreink