Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-19 16:06:00

Piaccá nyilvánították a trafikot, vasárnap is üzemelhet

„Pikáns, de törvényes megoldás”, mondta a tulajdonos, aki egy hétig bújta a jogszabályt, mire rálelt a kiskapura.

Öt trafik, hivatalos nevén nemzeti dohánybolt működik abban a kelet-magyarországi városban, ahol egy leleményes vállalkozó megtalálta a vasárnapi zárva tartás ellenszerét. Az atv.hu olvasója számolt be róla, hogy a trafiknak helyet adó ház falán megjelent egy tábla, ami arról tudósít, hogy az épület valójában piac. A piacokra pedig nem vonatkozik a vasárnapi zárva tartás, így a piac-trafik is üzemelhet. Üzemelt is március 15-én, és ha minden jól megy, a továbbiakban is üzemelni fog.

Megkeresésünkre a trafik tulajdonosa azt mondta, nem akar nyilatkozni, ugyanakkor megerősítette, hogy üzlete vasárnap is kinyithat. Arra a kérdésre, hogy valóban piaccá nyilvánították-e a nemzeti dohányboltot, azt felelte, törvényes megoldást talált. „Pikáns, de törvényes megoldás. Egy hétig olvastam a jogszabályt, mire megtaláltam.”

Az esetről beszámoló olvasónk ugyanakkor azt mondta, a jogszabály szerint a piac azt jelenti, hogy több üzlet működik, vagy több kereskedő árusít egy helyen, ám jelen esetben erről nincs szó: a trafik ugyanúgy egymagában működik az adott házban, ahogy a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény hatályba lépése előtt működött.

Ha viszont egyetlen üzlet is minősülhet piacnak, a többi üzlettulajdonos számára is megvan a megoldás a vasárnapi zárva tartás kikerülésére, tette hozzá.

Megkerestük az önkormányzatot is, ahol az ügyintéző közölte: csak a jegyző engedélyével nyilatkozhat, utóbbi azonban elérhetetlen, mert értekezleten van, azt követően pedig lejár a munkaidő. Ugyanakkor a rövid beszélgetésből kiderült, hogy az önkormányzatnál tudnak a piaccá átlényegült trafikról.    

További belföldi híreink