Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-18 18:10:00

Paksi bővítés: a Kúriához fordul az LMP

Az LMP a Kúria elé viszi a paksi bővítéssel kapcsolatos hatástanulmányok és szerződések nyilvánosságra hozatalának ügyét, miután a szekszárdi bíróság szerdán, másodfokon is megtagadta a párt számára fontos dokumentumok kiadását.

A Szekszárdi Törvényszék kimondta: az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-nek a paksi atomerőmű bővítését előkészítő környezetvédelmi hatástanulmányok egyes dokumentumait kell kiadnia.
   
Szél Bernadett, az LMP társelnöke közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a többi közt azt kifogásolta, hogy a bíróság döntése értelmében a konkrét beruházással kapcsolatos összes tanulmány és szerződés döntés-előkészítő anyagnak vagy üzleti titoknak minősül, így nem hozhatóak nyilvánosságra.
   
"A párt szerint ez azt jelenti, hogy az adófizetők továbbra sem juthatnak hozzá érdemi információkhoz a gigaberuházással kapcsolatban" - fogalmazott, kifogásolva, hogy a bíró az indoklásában már hivatkozott a nemrég elfogadott, de még hatályba nem lépett titkosítási törvényre.
   
Az LMP ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért a Kúriához fordul, és titokfelügyeleti eljárást kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.
   
A bíróság az MVM-et olyan, a megállapodást megelőzően készült környezeti hatástanulmányok nyilvánosságra hozására kötelezte, amelyek újdonságot várhatóan nem fognak tartalmazni, mert azok nem a mostani beruházáshoz, hanem a végül elmaradt nemzetközi tenderhez készültek írta Szél Bernadett.
   
Az Országgyűlés március 3-án fogadta el a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos változtatásokat, amelyek egyike kimondja, hogy a beruházás végrehajtásával megbízott orosz és magyar szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos, a döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink