Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-18 08:42:00

Krekó: a Jobbik továbbra is rasszista párt

A Fidesz a korábbinál radikálisabb retorikával próbálkozik, miközben a Jobbik a mérsékelt rétegeket célozta meg: ez az oka, hogy a két párt egyre jobban közelednek egymáshoz. Az alapvető különbségek azonban így is megmaradtak, mondta Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója az ATV Start című műsorában. Závecz Tibor, az Ipsos igazgatója az Egyenes Beszédben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik 300 ezer korábban passzív választót állított maga mögé tavaly óta.

A Political Capital minden parlamenti ciklusban statisztikát készít arról, hogy az ellenzéki pártok milyen arányban szavaznak együtt a kormánypárttal. Ebből egyértelműen látszik, hogy a legtöbbször a Jobbik támogatja szavazataival a Fidesz javaslatait. Ez persze nem jelenti automatikusan, hogy valamilyen háttéralku lenne közöttük, de azt igen, hogy ideológiailag a Jobbik áll a legközelebb a kormányhoz – mondta a műsorban Krekó Péter.

„Rasszista, antiszemita”

A szakember szerint ennek ellenére megmaradtak az alapvető különbségek a két párt között. Megkérdőjelezhetetlen, hogy „a Jobbik továbbra is egy rasszista, antiszemita párt”, ami az erőszakos eszközöket sem zárja ki teljesen, elég, ha az olyan szatellit szervezeteire gondolunk, mint a Betyársereg vagy a Hatvannégy Vármegye Mozgalom. Ez a „zsigeri rasszizmus” a Fideszre nem jellemző. De a kormánypárt a leszálló ágban lévő népszerűsége miatt „egyre radikálisabb retorikát alkalmaz”, hogy ezzel mobilizálja a szavazótáborát.

A Jobbik viszont – igaz, csak szigorúan a felszínen –, egyre mérsékeltebb párt képét próbálja nyújtani. Krekó szerint ebből a kétirányú mozgásból következik, hogy a két párt közelít egymáshoz.

A szavazóik között ugyanakkor vannak különbségek, például a cigányellenességben, vagy az erőszak támogatásában. A Jobbik szavazói sokkal karakteresebbek, ugyanakkor kevésbé szimpatizálnak Oroszországgal és a keleti nyitás politikájával.

A Jobbik erősödése látlelet

Krekó úgy látja, hogy a Jobbik sok támogatója nem azért szavaz rájuk, mert egy az egyben ugyanazt a világnézetet vallja, mint a párt. Az emberek a kormányellenes érzéseiket szeretnék kifejezni, és mivel nincs egy erős baloldal, ezért kényszerből mennek a Jobbikhoz. „A baloldal jelenlegi állapotáról és a kormány politikájáról egyszerre árulkodik az, hogy a Jobbik ilyen erős tud lenni” – mondta Krekó.  

Tisztának látszik

A legutóbb mérés óta csökkent a pártot választani nem tudók aránya, és ebből a Jobbik tudott profitálni, mondta Závecz Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint 300-350 ezer olyan embert tudott a Jobbik maga mögé állítani, akik az előző parlamenti választásra el sem mentek szavazni. Ez a réteg elfordult a Fidesztől, az MSZP-t pedig már régebbről nem szerette, az egész rendszert elutasította.

Harc a kisemberért  

A Fidesz besározódott, az MSZP még mindig nem tudott kikerülni abból a karanténból, amibe 2006 után került bele, miközben „a Jobbik mutatja azt a tisztaságot, ami kell az embereknek”, magyarázta Závecz.

Az Ipsos véleménykutatási igazgatója hozzá tette: már nem kínos jobbikosnak lenni, mert a Jobbik úgy tűnik fel, mint „egy tiszta párt”, amely nem keveredik korrupcióba. A Jobbik felé forduló szavazókra jellemző, hogy a munkaerőpiacon gyenge pozícióik vannak vagy eleve munkanélküliek. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz erre reagálva próbál nyitni – legalábbis retorikai szinten – a „keményen dolgozó kisemberek” felé.

A brókerbotrány tovább lökheti a Jobbik irányába a szavazókat, mondta Závecz, aki szerint több százezer fős tartaléka van még a pártnak, ezért szoros verseny alakulhat ki a Fidesz és a Jobbik között az elsőségért.

Ajánlom

További belföldi híreink