Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-17 20:33:00

Tóbiás: fideszes piramisjáték a BudaCash- és a Quaestor-botrány

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a Buda-Cash- és a Quaestor-ügy egy fideszes piramisjáték.

Tóbiás József kedd este kaposvári sajtótájékoztatóján azt mondta: a Buda-Cash- és a Quaestor-ügy "egyértelműen és világosan megmutatja, hogy egy fideszes piramisjátéknak vagyunk a szenvedő alanyai". Ismét felszólította Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét hogy álljon ki a nyilvánosság elé, ismerje el a jegybank felelősségét a brókerbotrányokban, és biztosítsa a betéteseket arról, hogy teljes egészében kártalanítják őket.

A Fidesz harmadik hete a felelősök keresésénél tart, miközben "egyértelműen és világosan látszik", hogy a felelős Matolcsy György és az az MNB-alelnök, aki lehetővé tette, hogy a 60 milliárdos értékpapír-kibocsátásra engedélyt kapó Quaestor-csoport plusz 150 milliárddal tudja megterhelni az értékpapírpiacot - jelentette ki. "Magyarán fiktív értékpapírokat bocsájtott ki, amire nem volt fedezet" - fogalmazott.

Azt mondta, a mai napig nem világos, az elmúlt három hétben miért nem sikerült a jegybanknak kiderítenie, hogy valójában hol és mikor keletkezett a probléma, amelynek következtében veszélybe került több száz önkormányzat és közel százezer ügyfél megtakarítása.

Ma a károsultak joggal várják el, hogy a kormány finanszírozza a veszteséget, az ügyészség pedig indítson eljárást, derüljön ki, hogy ki és hol mulasztott - mondta Tóbiás József, aki úgy vélekedett: Matolcsy Györgynek le kellene mondania, az új elnöknek pedig létre kell hoznia a jegybankot felügyelő bizottságot.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: olyan törvényi szabályozásra van szükség, amely az adott cégvezető és a tulajdonosi kör számára előírja, hogy személyes vagyonával felel. Ez az egyik olyan jóvátételi lehetőség, amivel a kormány adós - tette hozzá.

Közölte: létrehoztak egy, a károsultakat segítő érdekvédelmi fórumot. Minden településen, ahol irodájuk van, várják a károsultakat, akik felvilágosítást kaphatnak arról, milyen lehetőségük van arra, hogy büntetőfeljelentést tegyenek.

Harangozó Gábor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt somogyi elnöke közölte: a Buda-Cash brókerházhoz tartozó bankcsoportok közül a Dél-Dunántúli Regionális Takarék Banknak (DRB) Somogy megyében volt a legtöbb önkormányzati és lakossági ügyfele.

Úgy vélekedett: mivel az állam hatáskörébe tartozó felügyeleti szerv hibájából nem jutnak hozzá a pénzükhöz a betétesek, az államnak helyt kell állnia mind az önkormányzatok, mind a vállalkozások, mind pedig a lakossági ügyfelek tekintetében, és vállalnia kell a teljes kártalanítást.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink