Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-13 06:20:00

Lázár: nem ég rá a Fideszre a Quaestor-botrány

A piac szereplőivel kártalanítaná a Quaestor-ügy károsultjait Rogán Antal. Az ellenzék szerint azonban ez igazságtalan lépés lenne a tisztességes piaci szereplőkkel szemben. Ők inkább a jegybank felelősségét firtatják. Lázár János az ATV Híradójának azt mondta, nem fog ráégni a Fideszre a Quaestor-botrány.

Rogán Antal csütörtökön arról beszélt a Napi Gazdaságnak, hogy a Quaestor Csoport kötvénytulajdonosait a pénzügyi szektornak kell kártalanítania. A politikus úgy vélekedett, az állami tulajdonú Fejlesztési Bankot is komoly kár fogja érni, mert a Quaestornak nyújtott 17 milliárd forintos hitel mögé állított vagyoni garanciák vélhetően nem fogják fedezni a kölcsön összegét.

Az Együtt elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy azokkal a piaci szereplőkkel fizettessék meg a károkat, akik tisztességesen dolgoznak.

„Felmerül a kérdés, hogy egy betétbiztosítással nem védett pénzpiaci terméknél mennyi a felelőssége az állampolgárnak, aki magas kamat reményében lehet, hogy nem kellően körültekintően fektette be a pénzét, és mennyi a felelőssége annak a jegybanknak, amely novemberben még ezt engedélyezte 60-70 milliárd forint erejéig” – vélekedetett Szigetvári Viktor.

A szocialisták szerint befektetőket a korábban ajnározott és mindenféle fideszes megbízásokkal ellátott barát, Tarsoly Csaba személye és valótlan piaci ígéretei is megtévesztette.

„Ők azért vásároltak Questor kötvényt, mert ott látták a Questor vezetői mellett, és azt gondolták, hogy ez egy komoly vállalkozás. Miután egész eddig jó barátságban voltak, innentől kezdve a kormánynak kutya kötelessége a saját bűnözői helyett helytállni az ilyen esetekben” – jelentette ki Gőgös Zoltán.

Lázár János szerint azonban ez nem a Fidesz ügye ezért nem tart attól, hogy pártjára ráég a Quaestor-botrány.

„A kufárok, az uzsorások, és a brókerek általában mindenkihez közel álnak, tehát mindenhova kiváló kapcsolataik vannak. A dolog lényege az, hogy ők lopták el a pénzt és nem a politikusok” – mondta a miniszter.

Nemzeti Nyomozó Iroda csalás bűntettének gyanúja miatt nyomoz, a rendőrök egyelőre adatokat gyűjtenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink