Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-13 21:26:00

Paksi titok: többszöri nekifutásra sem válaszolt az ATV-ben a kormányszóvivő

Kovács Zoltán a Paks2 körüli viharokról, az Orbán Viktorral szemben Simicska Lajos által megfogalmazott gyanúról és a brókerbotrány-sorozatról beszélt az Egyenes beszédben.

A kormányszóvivő az Egyenes beszédben megerősítette napközben elhangzott szavait, amely szerint az unió "nem blokkolja" a paksi bővítést, csak a fűtőanyag-beszerzésről szóló szerződést kérdőjelezi meg.

"Nem tudom, milyen érdeke fűződik a Financial Times-nak ahhoz, hogy a szerződés meghiúsuljon" - mondta a szóvivő, hozzátéve: nincs joga beszélni sem a szerződés, sem Brüsszel kifogásainak részleteiről. 

A kormányszóvivő hangsúlyozta, vannak olyan momentumok a szerződések között, amellyel kapcsolatban a bizottság felvetéseket fogalmazott meg, de reményei szerint heteken belül tisztázódnak a Paks körüli félreértések.

A kormányszóvivő többszöri nekifutásra sem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor szerzett tudomást a kormány a fűtőelemek körüli brüsszeli kifogásokról. 

Kovács Zoltán semmi rendkívülit nem lát a Brüsszellel folytatott egyeztetési folyamatban és abban, hogy a magyar-orosz megállapodást a megkötés után kell hozzáigazítani az uniós elvárásokhoz.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: magyar-orosz megállapodás elvileg felbontható, de egyik félnek és Kovács szerint Brüsszelnek sem célja, hogy ez megtörténjen.

Kovács Zoltán szerint a kormány nem titkolózik Paks2-ről, az eljárásban semmi olyan nincs, amit más, hasonló beruházások esetében ne alkalmaznának. 

Arra a kérdésre, hogy a kormány és a Fidesz-vezérkar miért nem állt ki és cáfolta meg Simicska Lajos Orbán Viktor '80-as évekbeli, róla szóló állítólagos jelentéseivel kapcsolatos kijelentéseit, Kovács azt mondta: az Orbán Viktor elleni vádaknak semmiféle alapja nincs, és ezt szerinte több évvel ezelőtt sikerült tisztázni.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor száját miért nem hagyta el az a mondat, hogy soha, senkiről nem jelentett, még társadalmi kapcsolatként sem, a szóvivő azt mondta: ez a vitának egy olyan szintje, ahová nem kell leereszkednie egy miniszterelnöknek. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink