Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-13 09:21:00

Kormányszóvivő: az egyeztetések nem blokkolják a paksi bővítést

Kovács Zoltán közlése szerint a Financial Times cikke és a lap forrásainak híradása "hamis és félrevezető" volt.

A kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten.

Közölte, hogy az uniós szervezetekkel folyamatban lévő egyeztetések „semmilyen formában nem blokkolják” a paksi beruházást és „semmilyen hatással nincsenek” arra nézve. Hozzátette: a Financial Times tegnapi cikke és a lap forrásainak híradása „hamis és félrevezető volt”.

kovács zoltánKovács Zoltán

Kovács Zoltán a kormány álláspontjának felolvasásával tájékoztatott arról is, hogy a kormány 2014 elején kötött kormányközi megállapodást a paksi atomerőmű áramtermelő kapacitásának fenntartásáról, ami hozzájárul Magyarország gázfüggőségének csökkentéséhez is.

Közölte: a kormányközi megállapodásokat követően a magyar meghatalmazott szervezet 2014. december 9-én 3 kivitelezési megállapodást kötött az orosz meghatalmazott szervezettel, a Roszatom egyik leányvállalatával. Az Európai Bizottság irányába minden szükséges előzetes értesítés ezekről a szerződésekről megtörtént azok aláírása előtt - mondta.

A szerződés alapján az Euratom mellett az Euratom ellátási ügynöksége is áttekintette a nukleáris üzemanyag-ellátásra vonatkozó kivitelezési megállapodást, amivel kapcsolatban bizonyos változtatásokat kért - közölte.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a folyamatban lévő egyeztetések semmilyen formában nem blokkolják a beruházást és nincsenek hatással a beruházási megállapodásra, ami idén január elsején hatályba lépett.

Mivel minden további adat minősített adat, nem áll módunkban további információkat közölni- zárta rövid sajtótájékoztatóját a kormányszóvivő, aki egy előre megírt szöveget olvasott fel, kérdéseket nem lehetett neki feltenni.

Ahogy beszámoltunk róla, a Financial Times csütörtök este jelentette be, hogy az Európai Uniós leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

A lap szerint az Euratom nem járult hozzá a nukleáris fűtőanyag Oroszországból történő kizárólagos importjához. Mint írják, az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság végső soron, múlt heti ülésén, mind a 28 uniós biztos jelenlétében úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését.

A kormány már csütörtök este határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Navracsics Tibor ugyanakkor megerősítette az Indexnek, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a Magyarország és Oroszország között létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.

Navracsics a lap szerint elmondta, hogy az Euroatom jelentése múlt szerdán került a biztosok kollégiuma elé. A dokumentum jellege miatt szavazásra nem volt szükség.

Navracsics azt is elmondta, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de a válaszra rendelkezésre álló idő még nem telt le, most pedig ki is szivárgott a lényeg.

Lázár János pedig a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában úgy fogalmazott, hogy a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között, és olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyagellátást, valamint lehetővé teszi majd, hogy "az oroszok is szállítsanak üzemanyagot".

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházást, Magyarországnak - ahogyan egész Európának is - szüksége van az atomenergiára az olcsó áram miatt és a környezetszennyezés ellen. Ezt az Európai Bizottság is érti, ezért járult hozzá az orosz-magyar megállapodáshoz, amelynek ugyanakkor több része van, az egyik például arról szól, ki és hogyan fog üzemanyagot szállítani az elkészülő atomerőműbe - fejtette ki Lázár János.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink