Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-13 13:53:00

Buda-Cash-botrány: így zajlik majd a kártalanítás

A Befektető-védelmi Alapnak (Beva) március 20-ig, jövő hét péntekig kell közzétennie a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek kártalanítására vonatkozó részletes tájékoztatását - olvasható a Beva honlapján.

A tájékoztatóban a Beva meghatározza a kártalanítási igények bejelentésének első napját, amely nem lehet később, mint 2015. április 4.

A befektetőknek ezt követően egy, a Beva honlapján is elérhető  formanyomtatványon kell majd kérelmezniük a kártalanítást. A kitöltött kérelmet a Bevához kell eljuttatni, erre az igényérvényesítés első napjától számított egy éven keresztül van lehetőségük a befektetőknek.

A Beva az elbírálás után haladéktalanul, de legkésőbb 90 napon belül fizeti ki a kártalanítást egy kijelölt bankon keresztül.

A Buda-Cash ügyben mintegy 13 ezer befektető lehet érintett, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mekkora a befektetői követelés, ezek mértékét a társaság felszámolója állapítja meg és egyezteti minden ügyféllel.

Feltételezhető, hogy a befektetők vagyona nem tűnt el teljes egészében, így arra lehet számítani, hogy a kezelt értékpapír és pénz egy része a társaság számláin vagy külső alletétkezelőknél fellelhető. A meglévő vagyont a felszámoló a befektetők részére közvetlenül kiadja, az ezután még megmaradó hiány alapján fizet kártalanítást a Beva.

A Beva befektetőnként maximum 20 ezer euróig nyújthat kártalanítást, a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítási ügyében ez az összeghatár forintban 6 millió 105 ezer 400 forint.

A törvény szerint a hiányzó befektetés első egymillió forintja után 100 százalékos összegű kártalanítás jár, azonban az egymilliót meghaladó rész után csak a követelés 90 százalékát fizetik ki.

Értékpapírok esetén az aktuális piaci árat figyelembe véve fizet a Beva kártalanítást, ezt a Buda-Cash felszámolásának kezdő napját (2015. március 5.) megelőző 180 nap tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli átlagárfolyama alapján állapítják meg. A devizában fennálló követelések esetén a felszámolás kezdő időpontjának napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon történik az átváltás.

A Beva jelenleg 13,1 milliárd forint kártalanításra kifizethető vagyonnal rendelkezik. Amennyiben ez nem lenne elegendő, úgy rendkívüli befizetést rendelhet el a tagjainak, ez ebben az évben további 1,22 milliárd forintot jelenthet. Ezen túlmenően a Beva kereskedelmi bankoktól hitelt vehet fel állami készfizető kezesség mellett. Az esetlegesen felvett hitelt a Beván keresztül az alap tagjainak kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá a Beva vagyonhoz.

A törvény szerint a Bevától nem kaphat kártalanítást költségvetési szerv, önkormányzat vagy állami tulajdonú társaság, továbbá intézményi befektetőket, befektetési szolgáltatókat sem kártalanít. Ki vannak zárva a kártalanításból a Buda-Cash tulajdonosai, vezetői és munkavállalói, valamint ezek közeli hozzátartozói is.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink