Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-13 13:02:00

Paksi zűrzavar: Brüsszel megszólalt

Az EU elfogadta az Euratom jelentését, mely alapján blokkolják a paksi bővítést- írta a Financial Times. A kormány cáfolt és helyreigazítást kér, mivel szerintük blokkolás nem történt. A lényeg, hogy újra kell tárgyalni az oroszokkal kötött megállapodás egy részét, de erről szinte szót se ejtenek.

Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott - jelentette ki pénteken az MTI kérdésére Anna-Kaisa Itkonen, a brüsszeli testület energiaügyekért felelős szóvivője.

A szóvivő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a brüsszeli testület március 2-án foglalkozott a kérdéssel, ám egyelőre csak "nagyon-nagyon korlátozott mértékben" tudják kommentálni az ügyet, mert a döntés alapjául szolgáló dokumentumok bizalmasak. Itkonen elmondta azt is, hogy Magyarország értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben.

Navracsics megerősítette az értesülést

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a magyar kormány cáfolta, hogy az EU blokkolta volna a Paks II építését, miközben Navracsics Tibor EU-biztos megerősítette, hogy Brüsszelben tárgyaltak az Euratom javaslatáról, ami alapján nem hagyják jóvá a fűtőanyag-szállítási megállapodást.

Navracsics Tibor az Indexnek elmondta, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami múlt szerdán került a biztosok kollégiuma elé. A dokumentum jellege miatt szavazásra nem volt szükség.

Az EU-biztos beszámolt arról is, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de a válaszra rendelkezésre álló idő még nem telt le, most pedig ki is szivárgott a lényeg.

Mint ismeretes, a Financial Times csütörtök este jelentette be, hogy az Európai Uniós leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

navracsics tiborNavracsics Tibor

A lap szerint az Euratom nem járult hozzá a nukleáris fűtőanyag Oroszországból történő kizárólagos importjához. Mint írják, az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság végső soron, múlt heti ülésén, mind a 28 uniós biztos jelenlétében úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését.

A kormány cáfol

A kormány határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

giró-szász andrásGiró-Szász András

Lázár: az EU-nak nem érdeke a blokkolás

Lázár János péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között, és olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyagellátást, és lehetővé teszi majd, hogy "az oroszok is szállítsanak üzemanyagot". A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházást, Magyarországnak szüksége van az atomenergiára az olcsó áram miatt és a környezetszennyezés ellen.

Ezt az Európai Bizottság is érti, ezért járult hozzá az orosz-magyar megállapodáshoz, amelynek ugyanakkor több része van, az egyik például arról szól, ki és hogyan fog üzemanyagot szállítani az elkészülő atomerőműbe - fejtette ki Lázár János. Szavai szerint utóbbival kapcsolatban intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Bizottság és Magyarország között, van, ami az Euratomnak elfogadható, és van, amit vitat. Az ügynökség például szeretné - folytatta -, ha az erőműbe mások is szállíthatnának üzemanyagot, és hogy biztonságos legyen ez a szállítás.

A miniszter elmondta: kollégái a napokban is részletes egyeztetést folytattak az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Hozzátette, csütörtökön ő maga is egyeztetett az orosz tárgyalódelegációval. "Az Európai Bizottság, Oroszország és Magyarország számára elfogadható és megnyugtató megoldás készül" - jelentette ki. Közölte: e megoldás biztosítani fogja egyrészt, hogy biztonságos és versenyképes legyen Magyarországnak az üzemanyagellátás, másrészt lehetővé teszi majd, hogy "az oroszok is szállítsanak üzemanyagot".

Három forgatókönyv

A 444.hu szerint az uniós döntés következtében három forgatókönyv lehetséges. Az első szerint hagyná a kormány a bővítést, hiszen az oroszoknak most úgysincs pénzük rá és a magyar kormány is rájött, hogy nem éri meg az egész és a mostani helyzetben legalább az EU-ra lehet fogni a beruházás leállítását. A lap szerint vannak erről pletykák a kormányzati körökben is.

A második lehetőség lenne újratárgyalni az oroszokkal a fűtőelemek szállításáról szóló szerződést, aminek következtében vélhetően az oroszok lemondanának a kizárólagos beszállításról. A Népszabadság és a Heti válasz információi szerint amerikaiak szállíthatnák a fűtőanyagot.

A harmadik forgatókönyv az lenne, hogy Magyarország megtámadja az Euratom döntését a Luxemburgi bíróságon, ez viszont több évre is elhúzhatja az ügy lezárását- írja a 444.hu.

Jávor: mindenki úgy csinál hülyét magából, ahogy akar

Az európai energiabiztonságot veszélyezteti, ha egyetlen szállító – jelen esetben az oroszok – szállíthatják csak a fűtőelemet, ezért utasította el az Euratom a paksi bővítési szerződést – mondta az ATV Startban Jávor Benedek. "Mindenki úgy csinál hülyét magából, ahogy akar"- reagált az EP-képviselő arra, hogy a kormány nem mondta el a döntést, sőt igyekeztek eltitkolni azt.
Jávor szerint az Euratom döntése nem feltétlenül jelenti azt, hogy elbukott a paksi bővítés, viszont innentől kezdve Oroszország jóindulatától függ a bővítés sorsa.

jávor benedekJávor Benedek

Az első gátnál hanyatt esett a kormány

„Meglátjuk, hogy az orosz félben van-e hajlandóság a szerződés módosítására”- magyarázta az ellenzéki politikus, aki hozzátette: az tény, hogy egy nagyon komoly ellenvetéssel élt az Európai Bizottság. „A 800 méteres gátfutásban a magyar kormány már az első gátnál hanyatt esett”- utalt arra Jávor, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatban további uniós vizsgálatok is várhatóak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink