Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-12 06:48:00

Rogán: a Quaestor kötvénytulajdonosait a pénzügyi szektornak kell kártalanítania

Gyorsított eljárással tárgyalhatná áprilisban a parlament a brókercégek szabályozásáról szóló módosító indítványokat.

Már áprilisban gyorsított eljárással megtárgyalhatja a parlament azokat a módosító indítványokat, amelyek következtében hatékonyabban és átláthatóbban működhet a hazai befektetési vállalati piac – mondta a Napi Gazdaságnak adott interjúban Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal az újság csütörtöki számában publikált interjúban kifejtette: keményebb eszközöket kell a felügyelet kezébe adni, például a gyakoribb ellenőrzés, a fogyasztóvédelmi intézkedések és az informatikai audit formájában. Legyen olyan felügyeleti biztos, akit nem csak probléma esetén rendelnek ki a cégekhez, hanem az ellenőrzés valamelyik szakaszát követően a működést is folyamatosan ellenőrizni tudja - mondta. Hozzátette, azt is támogatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) külső tanácsadókat vonhasson be annak érdekében, hogy többször és alaposabban tudjanak vizsgálódni.

A politikus arról is beszélt, aki egy befektetési céghez viszi a pénzét, az eleve nagyobb kockázatot vállal, mint aki bankban helyezi el a megtakarításait. Ezért az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) százezer euróig (30 millió forintig), a Befektető-védelmi Alap (Beva) pedig húszezer euróig (hatmillió forintig) nyújt védelmet. A politikus szerint a Quaestor Csoport kötvénytulajdonosait a pénzügyi szektornak kell kártalanítania.

Rogán Antal hangsúlyozta: a magyar gazdaság és pénzügyi szektor biztonságban van, a bankrendszer mérlegében a befektetési célra elhelyezett pénzeszközök kisebb súllyal vannak jelen. A bankok tulajdonában lévő befektetési alapok, a takarékszövetkezeti rendszer komoly átvilágításon ment keresztül, biztonságosan működnek. A pénzügyi befektetési vállalkozások piacán is vannak prudensen (felelősségteljesen, a jogszabályoknak megfelelően) működő cégek, de most mindenkinek kőkemény ellenőrzésre kell számítania.

A politikus úgy vélekedett, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) is komoly kár fogja érni, mert a Quaestor Csoportnak nyújtott 17 milliárd forintos hitel mögé állított vagyoni garanciák vélhetően nem fogják fedezni a kölcsön összegét.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink