Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-12 18:01:00

Hagyó-per: visszavonták a nokiás dobozos vallomást

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, aki egy ideig a BKV megbízott vezérigazgatója volt, visszavonta a nyomozati szakban Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettesre, elsőrendű vádlottra tett, súlyosan terhelő vallomását a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

A tárgyaláson levetítették azt a 4 óra 23 perces videofelvételt, amelyet 2010. szeptember 14-én vettek fel, Hagyó Miklós és Balogh Zsolt szembesítésén. A felvételen Balogh Zsolt több alkalommal, határozottan mondta Hagyó Miklós szemébe, hogy a főpolgármester-helyettes arra utasította, évente 15 millió forintot adjon át neki. Azt is mondta, hogy a kétszer 15 millió forintot eljuttatta Hagyó Miklósnak, másodszor egy nokiás dobozban adta át személyesen. Hagyó Miklós a felvételen tagadta Balogh Zsolt állításait.

hagyó miklósHagyó Miklós
A szembesítésről készült felvétel levetítése után Balogh Zsolt azzal indokolta a vallomás visszavonását, hogy akkor ezért tett súlyosan terhelő vallomást Hagyó Miklósra, hogy "ne tartóztassák le, mint a többieket". Balogh Zsolt az eljárás kezdete óta szabadlábon védekezik, letartóztatását nem kezdeményezte az ügyészség. A videofelvételen a negyedrendű vádlott azt mondta: a pénzkérést azzal indokolta Hagyó Miklós, hogy „vannak olyan munkatársai, akiknek a fizetését csak így tudja megoldani”, valamint egy csepeli idősotthonnak is juttat belőle.
    
A nyomozóügyészségen készített felvételen Balogh Zsolt több alkalommal hangsúlyozta és a volt főpolgármester-helyettes szemébe is mondta, hogy félt tőle. A videón fenntartotta a rendőrség előtt tett vallomását, és úgy fogalmazott: „elvesztettem az állásomat, tönkrement az egzisztenciám, azzal a bűntudattal, amit ti okoztatok, nem voltam képes élni, ezért mondtam el az igazságot”.
    
Balogh Zsolt Hagyó Miklós szemébe mondta - többször tanúk megnevezésével együtt - azokat az eseteket, amikor a főpolgármester-helyettes utasította egy-egy konkrét ügyben. Hagyó Miklós a Balogh Zsolt által konkrét időpontokkal és helyszínekkel megjelölt találkozások egy részére nem emlékezett, másokról pedig azt állította, hogy nem az történt, amit vádlott-társa állít. Hagyó Miklós minden egyes alkalommal azt mondta, hogy ő soha nem utasította, nem fenyegette Balogh Zsoltot, törvénytelenséget nem kért tőle. Balogh Zsolt a felvételen végig nyugodt volt, határozottan tett vallomást.

balogh zsoltBalogh Zsolt
Homonnai János ügyész a vetítés után hangsúlyozta: a felvétel az eljárás törvényességét bizonyítja, a terheltek vallomásait védőik jelenlétében, a törvényi figyelmeztetések elhangzása után vették fel. Hozzátette: a jegyzőkönyvek is azt bizonyítják, hogy a védők nem észrevételeztek semmilyen törvénytelenséget az eljárás során, csak három-négy évvel később emeltek kifogást.
    
Balogh Zsolt ezután jelentette be, hogy a szembesítéskor tett vallomását nem tartja fenn. „Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át” – mondta a negyedrendű vádlott, aki a bíróság előtt eddig nem tett vallomást. Hadnagy Iboly tanácsvezető bíró megkérdezte Balogh Zsolttól, hogy meggondolta-e, amit mondott. A vádlott csak annyit válaszolt: „igen, de nem kívánok egyebet mondani”.
    
A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A vádhatóság Hagyó Miklóst folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettével vádolja. A per jövő kedden tanúkihallgatással folytatódik.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink