Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-12 20:44:00

FT: leállította az EU a paksi erőmű orosz bővítését

Leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását - jelentette csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A kormány cáfol.

Az Európai Unió blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal – írja a Financial Times. A lap szerint az Euratom nem járult hozzá a nukleáris fűtőanyag Oroszországból történő kizárólagos importjához. A döntés, amelynek részleteit titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, amelyen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is - írta az újság.

A lap szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság végső soron, múlt heti ülésén, mind a 28 uniós biztos jelenlétében úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését.

A Financial Times szerint a döntés tovább fokozza majd a feszültséget Moszkva és Brüsszel között és Orbán Viktor számára is kudarcot jelenthet, aki az ukrán válság ellenére is igyekszik jóban lenni a Kremllel. A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen - írja a Financial Times.

Az újság emlékeztetett: az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogy a megállapodás összhangban van-e az unió közbeszerzési és állami támogatásra vonatkozó előírásaival.

Cáfol a kormány

Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek. Azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Holoda: ez egy figyelmeztetés

Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár a döntésről azt mondta, hogy ez egy politikai üzenet és figyelmeztetés volt. A szakértő azt is hozzátette: hogy az Euratom véleménye azért is fontos, mert nélküle Európában nem lehet atomerőművet tervezni, illetve üzemeltetni.  

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink