Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-11 06:43:00

Közel 2000 milliárdot kezelnek a magyarországi brókercégek

A múlt év végén bő 1950 milliárd forintnyi idegen tulajdonú értékpapír-állományt kezeltek a független részvénytársaságként működő brókercégek Magyarországon, amely 17,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - ismerteti szerdai cikkében a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A Buda-Cash, a Hungária Értékpapír és a Quaestor nélkül 22 szereplős piacon egy társaság, az Erste Befektetési Zrt. rendelkezik közvetlen banki háttérrel, a többi teljesen független szereplő. A piac meglehetősen koncentrált, az Erste leányvállaltán kívül három-négy nagyobb cég bír jelentős részesedéssel, köztük a Concorde és az Equilor a legnagyobb.

Az önálló brókercégek részesedése ugyanakkor viszonylagosan nagy számuk ellenére nem meghatározó a magyarországi értékpapír-piacon. Az MNB adatai szerint ugyanis januárban az idegen tulajdonban lévő értékpapírok állománya 25 400 milliárd forintot ért el, amely alapján az önálló brókercégek részesedése 7,47 százalék.

A befektetési vállalkozások szektora tavaly 5,658 milliárd forint adózott eredményt produkált, amely gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival - írja az újság.

MTI

További belföldi híreink