Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-10 14:26:00

Rogán: a Buda-Cash-ügyben egy keményen dolgozó ember se vesztette el betétjét

A Buda-Cash-nél tapasztalt visszaéléseket már 2010 májusában meg lehetett volna állítani, ha a felügyeleti vizsgálatot akkor ugyanolyan hatékonyan hajtották volna végre, mint ahogy azt most a Magyar Nemzeti Bank megtette - mondta Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak.

Rogán Antal kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a keddi bizottsági ülésen világossá tette, hogy a Buda-Cash-nél már 2010 májusában legalább 45 milliárd forint hiányzott.

A Buda-Cash-ügy esetében egyetlen keményen dolgozó ember sem veszítette el a betétjét, ehhez szükség volt a Magyar Nemzeti Bank hatékony fellépésére, szükség volt a korábban elfogadott bankszanálási törvényre, arra, hogy Magyarországon hatékony pénzügyi felügyelet működjék, és ezt támogató intézményekre, amelyek lehetővé tették a visszásságok azonnali feltárását - mondta.

Hangsúlyozta: több tanulsága is volt a bizottsági ülésnek, először is az, hogy "évtizedes pénzügyi korrupció" zajlott Magyarországon, és ennek feltárására és megakadályozására egyedül a Fidesz-KDNP által támogatott kormány és az általuk megerősített Magyar Nemzeti Bank volt képes.

Rogán Antal elmondta: 2010 előtt sem az akkori jegybanki vezetés, sem az akkori pénzügyi felügyelet, sem az akkori parlamenti többség, sem az akkori kormány semmit sem tett, hogy a pénzügyi befektetési szektorban már évek óta zajló pénzügyi korrupciót felszámolja. Az is világossá vált, hogy a Buda-Cash tulajdonosai és brókerei gyakorlatilag eltüntették az emberek négy érintett kisbankban lévő betéteit - tette hozzá. "Szerencsére, ezeket a tízmilliárdokat vissza tudjuk adni, de a következményeket mindenképpen mérlegelni kell" - mutatott rá.

Kiemelte: további hatékony fellépésre van szükség a pénzügyi korrupció ellen, valamint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök elnyerjék büntetésüket.

Rogán Antal kiemelte: a Fidesz országgyűlési csoportja azt várja el a hatóságoktól, hogy a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata és a feljelentése után, a lehető legrövidebb időn belül lépjenek fel a bűnösök ellen, tárják fel a szervezett bűncselekmény-sorozatot. "Tudni szeretnénk azt is, kik voltak a haszonélvezői a szervezett bűncselekmény-sorozatnak, ami Buda-Cash-ügy néven híresült el" - mondta a gazdasági bizottság elnöke.

Rogán Antal aláhúzta: "tudni szeretnénk azt is, hogy az egyéb pénzügyi vállalkozásoknál zajló pénzügyi korrupció kinek a részvételével, kinek a bűnössége mellett, kinek a hasznára történt."

Rogán Antal a Magyar Nemzeti Bankot pedig arra kérte a Fidesz frakció nevében, hogy továbbra is ugyanilyen határozott, eltökélt és kompromisszum nélküli vizsgálatokat folytasson le a pénzügyi korrupció feltárására.

Arról is szólt, hogy amint az MNB a szükséges törvénymódosításokra javaslatot tesz, amelyek további eszközöket adnak a jegybanknak a hatékony fellépésre, majd azokat beadja a kormánynak, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja kezdeményezi majd, hogy az Országgyűlés a Házszabálytól eltérően, rendkívüli sürgősséggel döntsön róluk.

Kiemelte: a Fidesz elvárja az ellenzéki frakcióktól, hogy támogassák a javaslatokat a minél hatékonyabb fellépés érdekében.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink