Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-10 16:01:00

Quaestor: a Buda-Cash-nél is nagyobb lehet a baj

Ha hinni lehet a Magyar Nemzeti Bank délelőtti tájékoztatásának, a Buda-Cashnél is súlyosabb botrány robbant ki a Quaestor-csoportnál. Ezt ráadásul nagyon nehéz lesz a szocialistákra kenni, hiszen a cég a keleti nyitásban és a letelepedési államkötvény-bizniszben is érdekelt volt. Közben kiderült az is, hogy a Befektető-védelmi Alap ebben az esetben nem fizet kártérítést a kötvények tulajdonosainak.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a QUAESTOR az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvénykibocsátási programján felül 150 milliárdnyi fiktív kötvényt bocsátott ki illegálisan. Windisch László, a parlament gazdasági bizottságának keddi ülését követően azt is elmondta: a kár összegéről korai még beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök értéke fedezi-e ennek a kötvénykibocsátásnak az értéket.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn jelentett öncsődöt, a múlt héten kirobbant Buda-Cash-botrányra tolva problémáit.

windisch lászló, az mnb alelnökeWindisch László, az MNB alelnöke

"A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Óriási a baj

Csakhogy kiderült: ennél sokkal nagyobb a baj a Quaestornál, sőt a botrány nagyobb lehet a Buda-Cash-ügynél is. A jegybank kedden részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. Az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során szabálytalanságokat észlelt. A jegybank emellett felügyeleti biztost rendelt ki a vállalkozáshoz. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.

Felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. kereskedési jogát kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A QUAESTOR sem a részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények kereskedésére létrehozott BÉTa piacon nem kereskedhet keddtől.

Ezt nehéz lesz az MSZP-re kenni

A Fidesznek nehéz dolga lesz, ha – mint ahogy az a Buda-Cash esetén látható volt – a QUAESTOR-botrányt is megkísérli a szocialistákra tolni. A QUAESTOR vezetője, Tarsoly Csaba és Szijjártó Péter közös fényképei bejárták a médiát, a csoport oroszlánrészt vállalt a magyar kormány keleti nyitásában. A Quaestor üzemeltette a moszkvai és az isztambuli magyar kereskedőházat. (Mint megírtuk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ma reggel közölte: azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.)

A kereskedőházak működését a 444 írta le részletesen; cikkük szerint az állami tulajdonú, de magáncégek által üzemeltetett intézmények működtetéséért a Quaestor fix havidíjat és 50 százalékos jutalékot kapott a magyar államtól. Ráadásul a 444 kiszúrta azt is, hogy a Quaestor saját honlapja tanúsága szerint letelepedési államkötvényekkel is házalt orosz, illetve török üzletembereknél.

Ügyfelek várakoznak a quaestor egyik ügyfélszolgálati irodája előttÜgyfelek várakoznak a Quaestor egyik ügyfélszolgálati irodája előtt

Korábban az Index számolt be arról, hogy a Rogán Antal fideszes frakcióvezető ötletének tartott letelepedési kötvények forgalmazása elképesztően jó üzlet lett azoknak a cégeknek, akik lehetőséget kaptak a bizniszben történő részvételre. Tarsoly Csaba egyébként 2001 óta a Győri ETO FC elnöke.

Itt nincs kártalanítás

A kibocsátói kockázatra nem terjed ki a Befektető-védelmi Alap (Beva) biztosítása, vagyis a QUAESTOR Financial Hrurira Kft. csődjére tekintettel a Beva nem fizet kártérítést a társaság által kibocsátott kötvények tulajdonosainak - mondta Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden.

A Beva az ügyfeleknek a Beva-tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, és kizárólag akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helytállnia, ha az nem képes a nyilvántartás szerinti darabszámú értékpapírral elszámolni. A letétek csak bűncselekménnyel, lopással, vagy sikkasztással tűnhetnek el. Ebben az esetben a Beva piaci áron fizet kártalanítást, maximum 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintos felső határig. Arra az esetre azonban nem vonatkozik a Beva védelme, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír - a QUAESTOR esetében vállalati kötvény - tőkéjét és kamatát. Farkas Péter elmondta, hogy az öncsődöt jelentett QUAESTOR Financial Hrurira Kft. nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak. Megjegyezte, hogy a 10 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 100 milliárd forintnál jóval nagyobb értékben adott el kötvényeket a cégcsoport finanszírozására.

Az MNB bekeményített

Az MNB kompromisszumok nélkül folytatja le a célvizsgálatokat a befektetési szolgáltatóknál, szigorító törvénycsomagra tesz majd a jegybank javaslatot - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén.

Példaként elmondta: rövidíteni kell az átfogó vizsgálatok közötti időt, a könyvvizsgálók kontrollját is szigorítani kell, a KELER-nél pedig el kell érni a számlák ügyfelenként való nevesítését. Arról is szólt, hogy szigorú előírásokat kell megfogalmazni arról, hogy egy-egy befektetési szolgáltatónál hány évig lehet "munkában" egy könyvvizsgáló, a rotációjukra jobban kell odafigyelni a jövőben, emellett a belső ellenőrök tevékenységét is javítani kell.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók