Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-09 15:51:00

Eörsi: a mai Fidesz szerintem tele van III/III-assal

Lengyel-magyar kapcsolatokról, az Iszlám Állam elleni harcról és Simicska Lajos Orbán Viktor ügynökmúltját firtató kijelentéséről is beszélt Eörsi Mátyás az ATV Start című műsorában.

A DK külpolitikai szakértője szerint a lengyel-magyar kapcsolatok soha nem látott mélypontra kerültek, miután az Orbán-kormány Putyin mellé állt az orosz-ukrán konfliktusban. Eörsi szerint eddig Orbán valahányszor konfliktusba került az Európai Unióval, Lengyelország és Litvánia volt az a két ország, amelyek támogatásukról biztosították, de most ők is szembe fordultak vele, mert például a lengyelek, annak ellenére, hogy Ukrajnában a magyarnál jóval nagyobb lengyel kisebbség él, megértették a problémát, és a gyengébb mellé álltak. Eörsi szerint elképesztő csalódás a lengyelek számára, hogy a régi jó barátságot félredobva Orbán Oroszországot támogatja.

A DK-s politikus beszélt az Iszlám Állam elleni harc szükségességéről is. Szerinte, noha lehetnek nagyon mély ellentétek a kormánypárti és az ellenzéki erők között, az Iszlám Állam az európai civilizációt fenyegető veszélyének kérdésében rendkívül fontos lenne, hogy egyetértésre jussanak. „Senki ne gondolja, hogy miután az Iszlám Állam elpusztította New Yorkot, Londont és Párizst, majd megnyugszik, a magyarokat a keblére vonja, és kapunk tőlük két puszit” – fogalmazott Eörsi, aki szerint Magyarországnak nyilvánvalóan képességeinek megfelelően, de kutya kötelessége részt vennie ebben a küzdelemben.

Eörsi emellett azt is elmondta, Simicska Orbán ügynökmúltjával kapcsolatban tett nyilatkozata jól mutatja, hogy hol tart ma a magyar belpolitika. Simicska ugyanis harminc éven át fegyelmezetten hallgatott, és csak az után tálalt ki, hogy Orbán 5 százalékkal növelte az adóterheit – fejtette ki a DK-s politikus, aki szerint egyébként a mai Fidesz „tele van” III/III-as ügynökökkel.

Eörsi Mátyás azt is elmondta, Orbán nem az állítólagos besúgó múltjával, hanem például a paksi bővítés szerződésének részleteivel vált zsarolhatóvá, azokat ugyanis Orbánon kívül kizárólag Vlagyimir Putyin ismeri. Felmerül tehát a kérdés, hogy amikor Orbán Viktor valamiről Brüsszelben dönt, akkor vajon Magyarország szuverenitását képviseli, vagy pedig Moszkva utasítására cselekszik – fogalmazott.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink