Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-09 16:58:00

Buda-Cash-botrány: négyen őrizetben

Kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként a Buda-Cash-üggyel összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Négy embert őrizetbe vett és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat a rendőrség a Buda-Cash-ügyben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfő este az MTI megkeresésére. Csiszér-Kovács Viktória hozzátette: öten szabadlábon védekezhetnek.

Összesen tíz embert állítottak elő, közülük egy embert tanúként hallgattak ki. Több helyen tartottak házkutatást is. A rendőrség csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást - írta az ORFK, hozzátéve: a gyanúsítások minősítése személyenként eltér.
   
Hétfőn a magyarnarancs.hu írt arról, hogy reggel hatkor a Buda-Cash több alkalmazottját bevitték a rendőrök. A portál információi szerint hárman a brókerház back office részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. "Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat" - tették hozzá. Később az mno.hu azt írta, bővült a Buda-Cash-ügyben előállítottak köre, a cég vezérigazgatóját különösen jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítják.

Hatvanmilliárdos csalás

Hatvanmilliárdos csalás és más bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe Tölgyesi Pétert, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatóját, résztulajdonosát hétfőn - mondta Bánáti János ügyvéd, az üzletember védője az MTI-nek. A Tölgyesi Péter és - a védelem számára egyelőre beazonosíthatatlan - társai elleni gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank - tette hozzá Bánáti János. Az ügyvéd hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z-t és a vezérigazgató-helyettest V. I-t is meggyanúsították.


    
A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt. Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntető feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.
    
A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A bankcsoport tagja a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB) és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).)

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink