Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-06 18:10:00

Szijjártó szerint vannak kötelezettségeink az Iszlám Állam elleni harcban

Az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet térnyeréséről is szó volt az uniós külügyminiszterek pénteki rigai tanácsülésén - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek a lett fővárosból. A magyar miniszter ezzel kapcsolatban tájékoztatta partnereit arról az amerikai felkérésről, hogy Magyarország növelje részvételét az Iszlám Állam elleni fellépésben.

A líbiai helyzet az Iszlám Állam további térnyeréséről tanúskodik, ezt mutatja az is, hogy Líbiában már ötezer embert tartanak számon az Iszlám Állam harcosaként - mutatott rá Szijjártó Péter. Az Iszlám Állam terjeszkedésének egyik következménye, hogy a Közel-Keleten a helyzet a folyamatos destabilizálódás irányába mutat, ami fenyegeti Európa biztonságát. Másrészt folytatódik az esztelen öldöklés, ami "a keresztény közösségeket és más kisebbségeket folyamatos veszélyben és fenyegetés alatt tartja" - fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta: tájékoztatta a külügyminisztereket, hogy a kormány konzultációt kezdett a parlamenti pártokkal Magyarországnak a nyugati koalícióban vállalt szerepének növeléséről. Felidézte: Magyarország felkérést kapott az Egyesült Államoktól, hogy Észak-Irakban biztosító feladatokat lássanak el magyar katonák iraki biztonsági erők kiképzését végző szövetségesek számára.

A térségben a keretnemzeti feladatokat Olaszország és Németország látja el, ezért pénteken este, illetve szombat délelőtt Szijjártó Péter megbeszélést folytat a témában az olasz és a német külügyminiszterrel. Elmondta: az Egyesült Államok arról tájékoztatta Magyarországot, hogy gondoskodni tudnak a katonák elhelyezéséről, emellett eszközök biztosítására is ígéretet tettek.

"Az Iszlám Állam gyakorlatilag a nyugati világ értékrendjét támadja elemi erővel, ezért a nyugati koalíciónak is fokoznia kell a harcát ellene. Magyarország kormányának az az álláspontja, hogy Magyarország a nyugati értékközösség tagja, és ez kötelezettségekkel is jár" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink