Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-05 14:44:00

Ökotárs: a demokráciára nevelést tekinti a kormány marginális ügynek?

Első fokon elvesztette az Ökotárs Alapítvány a Miniszterelnökséggel és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai és kommunikációért felelős helyettes államtitkárral szemben a jó hírnév megsértése miatt indított perét.

Csepreghy 2014-ben párthoz kötődő szélhámos gittegyleteknek nevezte a norvég civil támogatási alapot kezelő szervezeteket.

A helyettes államtitkár az ATV Startban azt mondta, azok az információk, amik emögött a vélemény mögött húzódnak, ma is megállják a helyüket, noha kétségtelen, hogy a kijelentés nem volt szerencsés, mert „elvitte a vitát egy személyeskedő vonalra” ahelyett, hogy az érdemi kérdésekről szólna. Csepreghy szerint a kormánynak azért van lehetősége kritizálni a Norvég Civil Alapot kezelő alapítványt, mert Magyarország egy nemzetközi szerződést írt alá, amely a magyar civil szektor teljeskörű finanszírozásáról szól, ehhez képest a forrásokhoz csak egy szűk kör férhet hozzá.


Más szerződést írtak alá

A kormánynak nem az a problémája, hogy az Ökotárs, vagy a hozzá kapcsolódó alapítványok bármilyen tekintetben szembefordulnak a kormánnyal, a probléma ott kezdődik, hogy erre a négymilliárd forintra mi egy teljesen más tartalmú szerződést írtunk alá a norvégokkal, ezért van egyáltalán joga a kormánynak ebben a vitában részt venni – magyarázta a helyettes államtitkár. Ha magánfinanszírozásból ők bárkit kritizálnak, akár a minisztereket, a miniszterelnököt, vagy a kormányt, akkor ezt nyugodtan megtehetik, Magyarország egy demokrácia – tette hozzá.

Csak 10 százalék a nyerési arány

Csepreghy azt is elmondta, míg az uniós, vagy akár a magyarországi civil támogatási rendszerekben általában 50 százalékos nyerési aránnyal találkozunk, addig az Ökotárs által kezelt pályázatoknál ez az arány mindössze 10 százalék. Emellett a Norvég Alapot kezelő alapítvány, noha állítása szerint pártpolitikától függetlenül működik, a tények ennek épp az ellenkezőjét igazolják – jegyezte meg Csepreghy, aki szerint ráadásul az alapítvány többnyire marginális ügyeket támogat. Magyarországon a civil szervezetek teljesen szabadon működhetnek, a kormány csupán ugyanazt a transzparenciát kéri tőlük, amit ők is jogosan elvárnak az államtól, és csak azokra a forrásokra vonatkozóan, ahol közpénzeket használnak fel – tette hozzá.

Fellebbez az Ökotárs

Az Ökotárs mindenesetre fellebbez a Fővárosi Törvényszéknek az államtitkár kijelentésével kapcsolatos döntése ellen, amely azonban érdemben nem befolyásolja a folyamatban lévő ügyek folytatását, illetve a Norvég Civil Alap működését – erről már az alapítvány igazgatója beszélt ugyanebben az adásban. Móra Veronika az aránytalan pályáztatással kapcsolatos vádakra reagálva elmondta, a támogatási alap célja, hogy a támogatók által meghatározott célkitűzések mentén a civil szektor fejlődését, megerősítését segítse elő, például a demokrácia fejlesztésében. Mint mondta, ha mind a nyolcvanezer civil szervezet részesülhetne a Norvég Civil Alap támogatásaiból, akkor minden szervezetre nagyjából egy kiló kenyér ára jutna.

Ilyen civil programok egyébként tizenhat országban működnek, mindenütt hasonló támogatási aránnyal. Ennek az az oka, hogy egy alacsony küszöbű pályázati lehetőségről van szó, tehát viszonylag egyszerű rá pályázni, nem véletlen, hogy Magyarországon például a rendelkezésre álló összeghez képest tízszeres volt a túljelentkezés. A rendelkezésre álló összeget három pályázati forduló alatt szétosztottuk, és összesen négyszáz projekt kapott támogatást – fejtette ki az alapítvány igazgatója.

Marginális ügy a betegszervezetek megerősítése?

Jó lenne tudni azt is, hogy vajon a gyerekek demokráciára nevelését, a szülési ellátás körülményeinek a fejlesztését, vagy esetleg a betegszervezetek megerősítését tekinti-e marginális ügynek, de ezek azok az ügyek, amikre a Norvég Civil Alap forrásokat ad - mondta.

Ami az átláthatóságot illeti, az alapítvány honlapján mind a pályázati felhívások, mind az értékelés eljárásrendje, mind a támogatások részletesen megtalálhatók, ezeket bárki megtekintheti. A kormány pedig Móra szerint a bíráló bizottsági üléseken pontosan annyi információt kapott, mint mondjuk a támogatók képviselői, akik szintén megfigyelőként vettek részt.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink