Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-04 13:34:00

Embertelen körülmények között ápolják az értelmi fogyatékosokat

Embertelen körülmények, folyamatos megalázások, fenyegetések, gyógyszerhiány, vezetői visszaélések. Az ápolók szerint ezek jellemzik az értelmi fogyatékosoknak fenntartott pilisvörösvári Napsugár Speciális Otthont.

Miklós Gyöngyi szociális dolgozó, az otthon volt alkalmazottja először az ATV Fórum című műsorában mondta el, milyen embertelen körülmények között dolgoznak volt kollégái. Az atv.hu-nak két társával adott interjújában további példákat meséltek el arról, hogy a vezetőség hogyan él vissza a helyzetével. Például az adományruhák nagy részét kiválogatják maguknak, miközben az ápoltaknak nincs elég váltóruhájuk. A megpróbáltatások miatt rengetegen felmondtak, az egyik volt dolgozó szerint egy év alatt közel nyolcvanan.

Egy ápoló 2014 tavaszán társai nevében az egészségügyi szakszervezethez fordult, leírva, hogy milyen rossz körülmények között dolgoztatják őket. Több esetet is említett, amikor az igazgatónő a bentlakók előtt nyilvánosan megalázta a gondozókat.

Lantosné Berkes Judit 2013 decemberében lett másodszor az intézmény vezetője, azóta folyamatosan mondanak fel az alkalmazottak. Az ápoló szerint viszont nem vesz fel új embereket, ezért az ott maradottakra hárul minden munka. A gondozók stresszesek, nehezen bírják a plusz feladatokat, főleg az igazgatóasszony viselkedése miatt. A vezetői agresszió következtében néhány hónap alatt több mint 20 gondozó távozott az intézményből.

Ezt Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke Soltész Miklós szociális ügyekben felelős államtitkárnak is leírta, amikor 2014 áprilisában sürgős, soron kívüli meghallgatást és intézkedést kért a pilisvörösvári otthon ügyében. Ugyanis a FESZ által kezdeményezett helyszíni egyeztetés további konfliktusokhoz vezetett az intézményben. 

Nem kapkodtak a válasszal

Levelére Nyitrai Imre helyettes államtitkár válaszolt három hónappal később. Ebben tájékoztatta, hogy májusban fenntartói vizsgálatot rendeltek el a Speciális Otthonban. A helyszíni meghallgatások alapján „az intézményvezetői intézkedések jogszerűek és szabályszerűek voltak.” Kitért arra is, hogy a FESZ levelét megelőzően nem érkezett panasz sem az intézményvezetőhöz, sem az ellátottjogi képviselőhöz. Csaknem két évvel korábban, 2012 nyarán pedig hatósági ellenőrzést folytattak az otthonban, de akkor sem tártak fel semmilyen hiányosságot.

Kiss László egy válaszlevélben leírta, hogy a fenntartói vizsgálatot ugyan tényleg lefolytatták, de „ennek módjáról, körülményeiről a meghallgatott munkavállalók felháborodva számoltak be, több esetben jelezve, hogy a meghallgatáson elhangzottak megváltoztatva kerültek feljegyzésre.” Az ápolók szerint „a vizsgálat nem volt pártatlan.” Ezt az egyik volt dolgozó szerkesztőségünknek megerősítette, hozzátéve, hogy megpróbáltak szembeszállni a vezetőséggel, de nem bírták az állandó lelki megterhelést, ezért inkább felmondtak. Fél év alatt 47 dolgozó hagyta ott az intézményt, ami a szakszervezet szerint nyugtalanító adat.

Mivel semmi sem változott, az egyik dolgozó 2014 őszén ismét segítséget kért, de csak névtelenül merte leírni, milyen körülmények között dolgoznak. Kitért arra, hogy az egyik osztályon nappali műszakban 48 ápoltra csak három ápoló jut, ami 17 pelenkás, köztük nyolc kerekesszékes beteg esetében nagyon kevés. Egy másik részlegben pedig 36 ápoltra műszakonként kettő, de van, hogy csak egy gondozó jut, akiknek a gyakori gyógyszerhiánnyal is meg kell küzdeniük.

Fenyegetések, zsúfolt szobák

A megfeszített munka mellett mindennaposok a vezetőtől érkező fenyegetések. A szobák zsúfoltak, több helyen repedezik a fal, a fürdőszobában töredezett a csempe. Az intézményben egy vagy két takarító van műszakonként, ami a méretéhez képest kevés, ráadásul ünnepnapokon az ápolóknak kell takarítaniuk a szokásos munkájuk mellett. A körülmények miatt több gondozó is szeretne kilépni, de az igazgatónő nem engedi, mivel így is emberhiány van.

Az atv.hu riportja után több dolgozó is megkereste szerkesztőségünket. Mindannyian megerősítették, hogy nagyon rossz körülmények között dolgoznak, az igazgatóasszony pedig méltatlanul bánik velük.

Megpróbáltuk elérni az otthon vezetőjét, aki felhatalmazás hiányában nem adhatott nekünk interjút, de cáfolta, hogy egy év alatt 80 dolgozó hagyta ott az otthont. Az intézmény fenntartásáért felelős Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kommunikációs vezetője megkeresésünkre türelmünket kérte, amíg az interjúhoz szükséges hozzájárulást megkapja.

További részletek az ügyben az ATV esti híradójában.

Ajánlom

További belföldi híreink