Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-04 13:09:00

Paks: Aszódi szerint lesznek nyilvános adatok

A magyar kormány mindenben szeretne megfelelni az Európai Unió elvárásainak a paksi bővítéssel kapcsolatban, ezért kérte az Európai Bizottságot, hogy minden területen vizsgálja meg a szerződést – erről Aszódi Attila kormánybiztos beszélt az ATV Start című műsorában.

A kormánybiztos szerint a beruházással kapcsolatban minden olyan adat nyilvános lesz, ami más nyugat-európai atomerőmű-építések esetében is nyilvánosságra hozható.

Aszódi elmondta, a kormány kifejezett szándéka, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően járjanak el, az adatvédelmi törvények ugyanakkor igenis lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos adatokat korlátozottan, vagy egyáltalán ne terjesszenek a nyilvánosság elé, az államnak ugyanis feladata és kötelessége megvédenie az állami vállalatok érdekeit. Az államközi szerződés egyébként nyilvános, régóta tudható, hogy a projekt költségkerete 12,5 milliárd euró, ez pedig összhangban van a többi nyugati projekt költségeivel – mondta el a kormánybiztos, megjegyezve, hogy Magyarországnak például a finn projektnél olcsóbb szerződést sikerült kötnie. Nyilvánosak továbbá a környezeti hatástanulmányok is, amelyek teljes egészében elérhetők a projekt honlapján – tette hozzá.

Aszódi azt is elmondta, hogy, bár az Oroszországgal szembeni szankciók következtében egy igen kedvezőtlen nemzetközi környezet alakult ki Magyarország számára, a paksi beruházásra ezek a szankciók nincsenek közvetlen hatással.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink