Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-04 17:11:00

A Skoda korszerűsíti Paks biztonsági rendszereit

A pilseni Skoda JS részvénytársaság fogja korszerűsíteni a paksi atomerőmű biztonsági rendszereit. A megrendelés értéke egymilliárd korona - közölte Jan Stolár, a cseh cég szóvivője szerdán Pilsenben.

A Skoda JS a megrendelést egyebek között annak alapján kapta, hogy a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján Pilsenben gyártották a paksi atomerőmű mind a négy reaktorát, és a cseh cég végezte el Pakson felszerelésüket is - tette hozzá a szóvivő.
   
"A korszerűsítést az tette szükségessé, hogy a nyolcvanas években az eredetileg orosz cég által szállított analóg rendszerről át kell állni a korszerű digitális rendszerre" - jelentette ki Stolár.
   
A Skoda JS jelenleg hasonló módon korszerűsíti a régebbi cseh atomerőmű, a Dukovany, négy atomreaktorának a biztonsági rendszereit. A változások legfőbb célja a atomreaktorok működési biztonságának növelése. A modernizáció egyben hozzájárul a reaktorok élettartamának a meghosszabbításához is - mutatott rá a cég közleményében.
   
A Skoda JS projektjének megvalósításában 80 százalékban cseh, húsz százalékban magyar cégek vesznek részt.
   
A Skoda JS, amely az orosz OMZ csoport tagja, tavaly közel 100 millió koronás nyereséget termelt. Tekintettel a megrendelések számára és értékére, a pilseni cég arra számít, hogy az idén bevétele és nyeresége is magasabb lesz a tavalyinál.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink