Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-01 19:52:00

Megszólalt a kormány Simicska-ügyben

Méghozzá olyan csúnyán, ahogy Gyurcsány beszélt anno. És ez megdöbbentő. Ezt leszámítva azonban a kormányt nem nagyon foglalkoztatja a Simicska-Orbán háború, mondta az ATV-ben a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az ATV Szabad szemmel című műsorában Giró-Szász András az Simicska-Orbán háborúval kapcsolatban azt mondta: a kormányt nem nagyon foglalkoztatja ez a kérdés. Mindenesetre az államtitkár megdöbbenve hallgatta azokat a bizonyos szavakat azon az ominózus napon: először felfogni sem tudta, hogy a magyar közbeszédben hogy lehet ilyen szavakat használni. „Aztán rájöttem, hogy hallottam már ehhez hasonló szavakat, Gyurcsány Ferenctől, jó pár évvel ezelőtt” – tette hozzá.

Arról, hogy Navracsics Tibor néhány éve még azt mondta, hogy Simicska-kormány van az államtitkár kijelentette: Navracsics Tibor irodalmi munkásságához nem tud mit hozzátenni, minden politikus a saját maga mondataiért felel.  

Csak a sértettek bírálnak

Azzal kapcsolatban, hogy Illés Zoltán korábbi fideszes államtitkár egy napokban adott interjújában azt mondta, hogy a kormányban „mohók és síbolnak”, „csak a pénz számít vagy egyesek hatalmi túlélése” Giró-Szász úgy reagált: ezek sértett emberek sértett mondatai. Ugyan olyan, mint Holoda Attila – tette hozzá. Szerinte nem véletlen, hogy azok beszélnek így, akiknek a munkájára nem tartott igényt a kormány.

Arról, hogy az Emmiben bizonyos szavakat – stadion, szegénység – tiltólistára helyeztek, Giró-Szász azt mondta: nem tud arról, hogy az ő államtitkársága kezdeményezte volna ezt a listát, de akár kezdeményezhette volna is, ugyanis egyetért vele: „A magyar kormánynak ugyanis nem szegénységpolitikája van, hanem szegénység elleni politikája van. A magyar kormánynak nem drogpolitikája van, hanem drog ellenes politikája van”.

Hozzátette: ő nem olvasta ezt az utasítást, de ő úgy gondolja, hogy a problémákról beszélni kell. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: ez a kormány örökölte a szegénységet, és lépésről-lépésre küzd ellene.

Netadó: nem is akartak

Giro-Szász szerint netadóról soha nem volt szó, a magyar kormány azt vetette föl, hogy a telekommunikációs szektor adója igazságtalan akkor, hogyha az interneten folytatott telefonbeszélgetések nem tartoznak alá. „Szó nem volt az internet megadóztatásának elképzeléséről, szó nem volt az internet bármilyen pénzügyi korlátozásáról” - tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy akkor mi ellen tüntettek az emberek, azt mondta: az ellenzék idejében kapcsolt, és egy erős csúsztatással ügyesen áttematizálta az egészet.

Útdíj: nincs probléma

Az útdíjjal kapcsolatban Giró-Szász nem lát problémát. A kormány döntött, hogy január elsején bevezeti, és hogy lesz egy próbaüzem. Több mint 60 érintettel egyeztetett folyamatosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és a próbaüzem végén véglegesítették a rendszert – mondta. Hozzátette: a média talált 4-5 olyan képviselőt és polgármestert – elsősorban a fővárosból –, akik ellenérdekeltek voltak az útdíj bevezetésében, a többi 3200 településen nem találtak ilyet. „Arról nem tehetett a tárca, hogy amikor a polgármesterekkel egyeztetett, akkor a polgármesterek nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal álltak vitában, hanem egymással, mert éppen az a tizenvalahány önkormányzat, amely kárvallottja ennek, az nagyon nehezen tudott szembesülni azzal, hogy van mások háromezer, amelyik nem” – mondta az államtitkár.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink