Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-27 05:10:00

Lázár adott egy aláírást a Parlamentnél tiltakozó civileknek

Egyelőre bizonytalan, hogy milyen eredményt hozhatnak az Unió, és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások. A csütörtöki parlamenti vitanapon a Fidesz a magyar érdekek fontosságáról beszélt. A Jobbik egyenesen gyarmatosításnak tartja az egyezményt. A vitanapot kezdeményező LMP szerint pedig az egyezmény a globális nagytőke kiváltságait védi, és leépíti a munkavállalók jogait.

Civil szervezetek tiltakoztak már csütörtök kora reggel a Parlament előtt. Szerintük, ha az Unió és Amerika aláírja a szabadkereskedelmi egyezményt, azzal sérülnek a demokratikus jogok és az államok helyére gyakorlatilag multinacionális cégek kerülnek.

A kormányszóvivő nem támogatta aláírásával a tiltakozókat, Giró-Szász Andrásnak éppen ekkor csörgött a telefonja, de egy szórólapot azért elfogadott. Lázár János viszont aláírásával bátran az egyezmény aláírása ellen foglalt állást.

A külügyminiszter viszont óva intett mindenkit attól, hogy végleges értékítéletet fogalmazzon meg a megállapodásról. „Szeretném Önöket biztosítani, hogy a kormány csak (…) a magyar érdekeknek megfelelő megállapodást támogat”- fogalmazott Szijjártó Péter.

Az MSZP szerin nehéz állást foglalni. Tóth Bertalan antidemokratikusnak nevezte azt, hogy az egyezmény szerint a vállalatok az elmaradt profit miatt választott bírósághoz fordulhatnának. Mint mondta: ezt a magyar szuverenitás csorbulásának is tartják.  

Az LMP szerint csak az elutasítás a jó válasz a tervezett egyezményre. A kormányok helyébe cégeket ültetnek, leépítik a munkavállalók jogait, ez egy lassított puccs- fogalmazott Schiffer András társelnök.

A Jobbik sem támogatja az Unió és az Egyesült Államok ilyen típusú egyezményét. Gyöngyösi Márton szerint ez a gyarmatosításunk „utolsó lépcsőfokát jelenti”.

A Fidesz szerint az egyezményről higgadtan kell majd dönteni, életbe pedig csak a nemzeti parlamentek jóváhagyásával léphet.

A PM sem támogatja az egyezményt, a DK viszont az egyetlen parlamenti párt, amely teljes mellszélességgel támogatja a szerződés aláírását. A szabadkereskedelmi megállapodás célja az, hogy megkönnyítse a két kontinens közötti kereskedelmet. Ennek azonban nem minden eleme kedvez az európai fogyasztóknak. Félő ugyanis, hogy a tárgyalások eredményeként lazítanak a jelenlegi szigorú európai élelmiszerbiztonsági és adatvédelmi szabályokon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink