Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-26 16:46:00

Rogán: szocialista brókerbotrány a Buda-Cash-ügy

Szocialista brókerbotránynak tartja a Buda-Cash-ügyet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki egyúttal arról biztosította a kisbetéteseket, hogy meg fogják kapni a pénzüket.

A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kulcsár-ügy után - amelyben "személyi összefonódások voltak vezető szocialista politikusok családtagjai, munkatársai, valamint a Kulcsár-ügy főszereplői között" - "itt az új szocialista brókerbotrány". A Buda-Cashnél csaknem százmilliárd forintot tüntettek el az ügyfelek, köztük a DRB bankcsoport kisbetéteseinek pénzéből - jelezte Rogán Antal, aki szerint fel kell tenni a kérdést: kik tették ezt lehetővé.

Szerinte Bajnai Gordon volt kormányfő "megbízott a Buda-Cash embereiben", hiszen a miniszterelnöksége idején Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását. Szintén Bajnai Gordon kinevezettjeként került a Buda-Cashtől a MÁV élére Andrási Miklós, aki egyébként Fidesz-alapítótag volt, de a párt megszakított vele minden politikai kapcsolatot, miután nyilvánvalóvá vált, hogy "Bajnai embere" - mondta Rogán Antal, aki azt is érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

rogán antalRogán Antal

Rogán Antal kifejtette továbbá, hogy 2009-ben a parlament - a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) hivatkozva - olyan törvénymódosítást fogadott el, amely alapján csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél.

A mostanit megelőzően - folytatta - legutóbb 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végzett átfogó helyszíni ellenőrzést a Buda-Cashnél az akkori pénzügyi felügyelet, és semmilyen érdemi megállapítást nem tett, mindössze egy hárommillió forintos büntetést rótt ki. Jól tudták tehát akkor a Buda-Cashnél, hogy öt évig nem kell újabb átfogó vizsgálatra számítaniuk - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Miért nem fedezték fel 2010 májusában a csalássorozatot, amikor még tízmilliárdokat lehetett volna megmenteni az ügyfelek pénzéből? - tette fel a kérdést a politikus, kiemelve, hogy a mostani nemzeti banki vizsgálat az első napon feltárta a csalássorozatot.

Rogán Antal szerint az is kérdés, hogy 2010-ben miért éppen májusban, az új kabinet megalakulása előtt tartották olyan fontosnak a gyors vizsgálatot a Buda-Cashnél. Mit tudott Bajnai Gordon kormánybiztosa, Antali Károly? - kérdezte.

A frakcióvezető szerint mindezeket a felvetéseket tisztázniuk kell a hatóságoknak, de "az is lehet, hogy erre parlamenti eszközöket is igénybe fogunk venni". Hozzátette, a lehető legszigorúbb, legalaposabb vizsgálatot várják el a hatóságoktól, amelyeknek ki kell deríteniük, hová lett, kiket gazdagított az elcsalt pénz.

Rogán Antal a betéteseket arról biztosította, a pénzük biztonságban van, azt a betétbiztosítási alap garantálja, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig - törvényi felhatalmazással - fel tudja tőkésíteni hitellel a betétbiztosítási alapot annyira, hogy minden kisbetétes megkaphassa pénzét.

Windisch László, a jegybank alelnöke kedden jelentette be, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el. Tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.

MSZP: a Fidesznek a megoldással kellene foglalkozni

Az MSZP szerint a Fidesznek azzal kellene foglalkoznia, hogy megoldást keres a Buda-Cash ügy károsultjainak megsegítésére - mondta az ellenzéki párt elnök-helyettese csütörtökön az MTI-nek, azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szocialista brókerbotránynak nevezte az ügyet.

Gőgös Zoltán azt mondta, jó lenne, ha Rogán Antal hallgatna, mert ő maga olyan korrupciós ügybe keveredett, amiből nem fog tudni kimászni. Elmondta, 2010 szeptember 17-én Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetője aláírt egy jegyzőkönyvet, ami alapján három millió forintra büntették a Buda-Cash adatszolgáltatási problémák miatt.

Ekkor már a Fidesz volt kormányon - hangsúlyozta Gőgös Zoltán. Kitért arra, hogy személyi összefüggés van egy, a Fidesz által privatizált állami gazdaság és a bróker cég között. Kifejtette, 2001-ben privatizálták a hidasháti állami gazdaságot, amelynek az egyik tulajdonosa Pintér Zoltán, aki a Buda-Cashnek is tulajdonosa.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink