Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-26 05:10:00

Orbán, Vona, Gyurcsány: ez a közös bennük

Nincs saját autójuk a vagyonbevallásuk szerint. Mint ahogyan további 21 parlamenti képviselő és egy sor kormánytag is azt vallotta, nem rendelkezik saját autóval.

Az atv.hu a K-monitor által összesített vagyonbevallásokból ezúttal a képviselők gépjárműveire vonatkozó adatokat elemezte. Ezek alapján 55 képviselőnek nincs saját gépjárműve, többek között magának Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnöknek sem. Úgy tűnik, a pártelnökök nem áldoznak saját autóra, hiszen sem Gyurcsány Ferenc DK-elnök, sem Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem rendelkezik ilyennel. 

gyurcsány ferencGyurcsány Ferenc

E tekintetben közös halmazt alkotnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Balog Zoltánnal, az Emberi Erőforrások miniszterével, Selmeczi Gabriellával, a Fidesz egykori szóvivőjével, Lázár Jánossal, a miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Fónagy János államtitkárral, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettessel, Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal, és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel, akiknek szintén nincs saját gépjárművük.  

vona gáborVona Gábor

Három olyan képviselőt találtunk, akiknek szintén nincs autója, viszont van motorkerékpárja. Mesterházy Attila, aki MSZP elnök-frakcióvezetőként egy Audi A6-ot használt, mostanában sokat jár metróval, hiszen autója nincs, csak motorja, melyet 2011-ben vásárolt. Motorral jár Tóbiás József is, az MSZP elnöke, aki örökléssel jutott hozzá egyetlen gépjárművéhez. Bánki Erik fideszes képviselő szintén csak motort vallott be. 

Kubatov gyűjteménye

A képviselők körében felülreprezentáltak a középkategóriás járművek (Opel Astra, Ford Focus, Chevrolet Epica, VW Passat, Toyota Avensis, Opel Insignia), melyek többségénél azt is jelezték, hogy nem a legújabb típusokról van szó, jellemzően legalább 4-5 éves autókat vallottak be.

Egy-két honatya autókat is gyűjt: a fideszes Kubatov Gábornak például három darab veterán Opel Kadettje is van, párttársa, Bíró Márk egy 1973-as Mercedes tulajdonosa, a szintén fideszes Vinnai Győző pedig egy Renault 10-est vallott be.

kubatov gáborKubatov Gábor

A szocialista Velez Árpád egy UAZ terepjáróval nyomulhat, melyet még 2008-ban vásárolt. Van hozzá egy utánfutója és egy robogója is. Ugyanilyen UAZ-a van Varga Gábornak is, ő 2014-ben vette.

Néhány képviselőnek van nagyobb értékű autója, ketten birtokolnak Volkswagen Phaetont (az MLP-elnök Fodor Gábor és a fideszes Tuzson Bence egy-egy 2007-es évjáratút vallott be), igaz, ma már ezek a példányok meg sem közelítik egykori 20 milliós új árukat. A fideszes Völner Pálnak, a szocialista Harangozó Tamásnak és Molnár Zsoltnak van Audi A6-osa, S60-as Volvója pedig a fideszes Hargitai Jánosnak és a szocialista Hiller Istvánnak.

Úgy tűnik, a képviselők szeretik a német márkákat. Bárándy Gergely egy 350-es E-osztályos Mercedesszel jár, B. Nagy László 2011-ben vásárolt egy S320-as Mercedest, Firtl Mátyásnak pedig 2014 óta egy E250 Bluetec típusú Mercedese van.

Gőgös Zoltán is S-Mercivel jár, neki egy 2001-es évjáratú, 4 ezer köbcentis limuzinja van, ezeket pedig már jóval 2 millió forint alatt is meg lehet vásárolni. Hadházy Sándor 2007-ben vásárolt egy E320 CDI-t.

Többeknek van Mercedes kisbuszuk is, Hirt Ferenc 2008-ban vett egyet, Kósa Lajos pedig 2011 óta bérli a Vianót. Ugyanebből a típusból Manninger Jenőnek is van egy, 2011 óta. Ő emellett bevallott egy 2009-ben vásárolt Suzukit és egy tavaly vett 3-as Mazdát is. Utóbbiból egyébként Gőgös Zoltánnak is van egy, ő rendelkezik egy 1987-es évjáratú lakókocsival is. Az MSZP elnökhelyettese egyébként egy choppert is vásárolt még 2005-ben.

Motorok, traktorok és egy Wartburg hatoda

Az autók mellett a motorokat is szeretik a képviselők, Bánki Erik egy C1-es BMW robogót használ, Tóbiás József MSZP-elnök egy régi Tatran 125-ös robogóval motorozhat, Font Sándor a Malagutira szavazott, Kósa Lajos egy nagyobb BMW túramotort is használ néha, L. Simon Lászlónak pedig egy ’97-es Yamaha XVS 650-ese van. Pogácsás Tibor egy K1600-as BMW motorkerékpárt vallott be S80-as Volvója mellé.

tóbiás józsefTóbiás József

Sallai R. Benedek és Riz Gábor pedig a Honda mellett tették le a voksukat, csakúgy mint az MSZP előző elnöke, Mesterházy Attila.

Több képviselő nem is a személyautókat, hanem a kisteherautókat kedveli. Fiat Ducatóval rendelkezik például Bányai Gábor és Simonka György is, neki kettő is van belőle.

Vannak egyéb érdekességek is, Sneider Tamásnak van például egy traktorja, Bányai Gábornak egy kistraktorja, míg Harangozó Tamás egy Wartburg boldog tulajdonosa, igaz, csak a kocsi 1/6-oda az övé, még 2010-ben örökölte.

Nem divat a terepjáró

A két, már említett UAZ-on kívül viszonylag kevés a terepjárós a parlamenti képviselők között, ők is jobbára hobbiterepjárókkal járnak. Becsó Zsoltnak és Witzmann Mihálynak egy-egy Volvo XC60-asa van, Vitányi István egy Honda CR-V-t kapott ajándékba tavaly, igaz, egy 7 éves típusról van szó, Törő Gábor pedig egy BMW X3-ast birtokol. Terepre talán egyedül Vantara Gyula merészkedhetne ki, neki egy Toyota LandCruisere van.

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók