Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-26 06:22:00

Buda-Cash: fülest kaptak a tulajok a vizsgálat előtt?

Pilótajáték okozhatta a Buda-Cash vesztét – legalábbis így tudja a HVG. A lap szerint a tulajdonosok fülest kaptak a vizsgálat előtt, és megpróbálták eltüntetni a nyomokat. A cég kommunikációs vezetője ma is elérhetetlen volt. Közben: az ügyfelek többsége továbbra is tanácstalan. Kártalanításra azonban csak akkor számíthatnak, ha végleg felszámolják a céget.

A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért kedden azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is.

A HVG úgy tudja, hogy a Buda Cash vezetői régóta játszottak pilótajátékot, ezúttal azonban olyan pénzhez nyúltak, amely lebuktatta őket. A vezetőket már meghallgatta a rendőrség. Szemtanúk szerint a cég tulajdonosai a felügyelők érkezése előtt fülest kaptak az ellenőrzésről, így megpróbálták eltüntetni a bizonyítékokat.

Hat sötét autó, laptoptáskás emberek

Az Index szerint vasárnap kora este fekete autók jelentek meg a cég székházánál, és laptoptáskás, alkalmazottnak tűnő, jól öltözött emberek mentek csapatostul az épületbe. A hvg.hu-nak pedig azt mondta egy másik szemtanú, hogy hétfő hajnalban hat sötét autó jelent meg az épületnél, majd egy férfi kijött a székházból, aki egy nagy fekete kukászsákot húzott maga mögött.

A Napi.hu ugyanakkor úgy értesült, hogy hétfő délelőtt egy önfeljelentés indította el a botrányt. A brókerház vezetői keresték fel a pénzügyi felügyeletet, amely már vizsgálódott a kapcsolódó bankoknál. A lap szerint az eltűnt 100 milliárdból 70 milliárd hiányozhat a négy kis bank vagyonából, 30 milliárd a brókerház ügyfeleinek számláiról tűnhetett el.

Mint írják, a 100 milliárdos szám a felügyeleti biztosok vizsgálatának lezárásáig csak feltételezés, ennél lehet kevesebb is, de több is, különösen, ha például banki hitelek mögött álló értékpapír-fedezetek is hiányoznak. Az MNB ezért csökkentette a kis bankok ügyfeleinek számláiról felvehető összeg határát a keddi egymillióról 60 ezerre. Ez a 120 ezer ügyféllel számolva mintegy 7,2 milliárd, amelyet a több, mint száz bankfiókban lévő készpénz-készlet részben fedez, a többire pedig bőven fedezetet nyújt a négy bank MNB-ben elhelyezett, 10 milliárdot meghaladó kötelező tartaléka - piaci hírek szerint.

Nem részletezett visszaélések

Csütörtökön újra sajtótájékoztatót tartott Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke, aki arról beszélt, hogy a jegybank volt az a szervezet, amely az első alkalommal felszínre hozta a Buda-Cash-nél történt visszaéléseket. Közölte azt is, hogy az elmúlt pár napban bizonyossá vált a korábbi gyanú, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével. Akár napokon belül döntést hozhat az MNB a visszaélés-sorozattal súlyosan érintett és a brókerház tulajdonosaihoz köthető  kisbankok további sorsát illetően - mondta Windisch László.

A jegybank szorosan együttműködik a nyomozó hatóságokkal is, támogatva a rendőrség vizsgálatát - tette hozzá. Megjegyezte azt is: ha mindezek nyomán a bankok felszámolására kerülne sor, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) legfeljebb 20 munkanap alatt - sőt a tapasztalatok alapján még gyorsabban, egy-két héten belül - mintegy 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Az emberek így rövid időn belül a pénzükhöz juthatnak.

a buda-cash székháza a ménesi útonA Buda-Cash székháza a Ménesi úton

A jegybank üdvözli, hogy a kormány részéről munkabizottság állt fel a Buda-Cash és a bankcsoporttal kapcsolatos állami feladatok áttekintésére - mondta.

Az állami szerepvállalás Windisch László szerint például azoknál az ügyfélcsoportoknál, így a települési önkormányzatoknál és azok intézményeinél lehet fontos, amelyekre ma még nem vonatkoznak az betétvédelmi garanciakifizetések. Számít a jegybank a kormány támogatására a tapasztalatok alapján előkészítés alatt álló jogszabály-módosítási csomag kapcsán is.

Alelnök: politikai indíttatásúak az MNB-t számon kérő nyilatkozatok

Az MNB alig 16 hónapja vette át a pénzügyi felügyelés feladatát, de már a Buda-Cash-nél lefolytatott első - a törvényben foglaltakhoz képest előre hozott - átfogó vizsgálatánál feltárta a mintegy 15 évre visszanyúló csalássorozatot - válaszolta a jegybank felelősségét firtató kérdésre az alelnök.

Windisch László politikai indíttatásúnak tartja az MNB szerepét számon kérő nyilatkozatokat, hiszen - mint hangsúlyozta - éppen a jegybank volt az, amely az első adandó alkalommal felszínre hozta a visszaéléseket. Téves és rosszindulatú hírek jelentek meg a sajtó egy részében arra vonatkozóan, hogy az MNB korábbi témavizsgálata miért nem tárt fel szabálytalanságokat a Buda-Cash-nél - hangsúlyozta az alelnök.

Mint rávilágított, a témavizsgálatok - mint nevükből is adódik - egy-egy pénzügyi intézmény működésének csak szűk területét ölelik fel. A Buda-Cash és néhány más befektetési vállalkozás esetében például az MNB a januárban lezárt vizsgálatában a most felszínre került visszaélésekkel nem érintett online kereskedési platformok működését vizsgálta.

Ezzel szemben az átfogó helyszíni vizsgálatok az intézmény teljes tevékenységét aprólékosan áttekintik. Utóbbinak köszönhető, hogy a MNB feltárta és nyilvánosságra hozta a Buda-Cash történt bűncselekmény gyanúját felvető ügyleteket - szögezte le.

2010-ben volt az utolsó átfogó vizsgálat

Felmerülhet valóban a kérdés, hogyan történhetett meg a korábban nem látott mértékű kárt okozó visszaélés - mondta.

A brókerház esetében az utolsó átfogó felügyeleti vizsgálat 2010 májusában zajlott le, különösebb elmarasztalás nélkül. Az MNB ezzel szemben a korábban tervezetthez képest előbbre hozta vizsgálatát a Buda-Cash-nél, és - miután az alapos előkészítésnek köszönhetően már az első napon rábukkant a visszásságokra - azonnal kármentő intézkedéseket hozott a fogyasztók védelmére, a további pénzek elszivárgásának megakadályozására - idézte fel Windisch László. "Bár a jegybank, a felügyeleti biztosok és a társhatóságok most teljes erejükből a betétesek, kisbefektetők helyzetének azonnali rendezésén dolgoznak, ez nem jelenti azt, hogy ezt követően ne történne majd meg a múlt esetleges hibáinak feltárása is" - tette hozzá Windisch László.

A jegybanki vezető óvott azoktól a közbeszédben megjelent téves általánosításoktól is, amelyek szerint a DRB bankcsoport kapcsán a takarékszövetkezeti rendszer egészével lenne probléma.

A valóságban éppen tavaly történt meg a szövetkezeti rendszer teljes átvilágítása - mondta, megjegyezve, hogy a takarékszövetkezeti szektor így stabil. Hozzátette: a Buda-Cash botrányban földrajzilag egymástól elszigetelt kisbankokról van szó, amelyek hatása kicsi a pénzügyi rendszer egészére is.

Szerepük lehetett az értékpapír-állomány eltüntetésében

Arról, hogy a Brókerháznál történtek miért, hogyan érintik a DRB Bankcsoportot, csak annyit árult el egyelőre a felügyeleti szakember, hogy a bankok vagyonát képező jelentős értékpapír-állomány "eltüntetésében" lehetett szerepe a brókerháznak.

a drb bankcsoport belvárosi bankfiókja a józsef attila utcábanA DRB bankcsoport belvárosi bankfiókja a József Attila utcában

Az MNB továbbra is eltökélt a pénzügyi rendszer megtisztításában, kizárólag a fogyasztók és a pénzügyi rendszer biztonsága vezérli intézkedéseit, és visszautasítja minden ezzel ellentétes célú érdekcsoport gyanúsításait, befolyásolási kísérleteit - szögezte le a jegybanki vezető. Mint felidézte, az MNB az elmúlt másfél évben mintegy 5,11 milliárd forint bírságot szabott ki, bő 200 milliárd forint tőkeemelést hajtatott végre a hitelintézeti szereplőknél és több hitelintézet tevékenységi engedélyét vonta vissza, és számos visszaélést tárt fel, akadályozott meg. "Rendnek kell lennie a pénzügyi szektorban is, e nélkül nem lehetséges a bizalom visszaállítása" - jelentette ki Windisch László.

Az MNB honlapján közzétettek egy tájékoztató anyagot, mely szerint a Befektető-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetőinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek. A tájékoztatóról bővebben itt írtunk.

Nyitva vannak a fiókok

A DRB bankcsoport fiókjaiban a megszokott ügymenetnek megfelelően folyamatos az ügyfelek kiszolgálása és a betétesek kifizetése - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön délután, három óra előtt. A szerdai bankszünnapot követően csütörtökön kinyitottak az MNB ideiglenes intézkedéseivel érintett DRB bankcsoport fiókjai. Minden bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzállománnyal, a jegybank által ügyfelenként megszabott 60 ezer forintos maximális limit erejéig.

Több önkormányzat számláját zárolták

Somogyban szerdán zárt ajtók fogadták az ügyfeleket, a kaposvári központú DDB mind a 37 megyei fiókjában bankszünnapot rendeltek el. Az egyéni számlavezetők mellett vállalkozások és önkormányzatok sora szembesült azzal, hogy zárolták a számlájukat.

Czeferner Józsefné (Fidesz-KDNP) nagybajomi polgármester az MTI-nek arról számolt be, hogy a zárolás miatt veszélybe került a másfélmilliárd forintos csatornaberuházás, aminek a tervek szerint egy hónap múlva lesz a műszaki átadása. Az önerőt biztosító lakossági befizetések a DDB-nál vezetett számlán vannak. Több mint 400 család csaknem 100 millió forintjáról van szó, és még senkitől nem kaptak tájékoztatást, hogy ehhez mikor tudnak hozzájutni.

Mivel több mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja az Államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten az M1 Híradónak és az MTI-nek. Hozzátette, hogy az intézkedés azért vált szükségessé, mert ezen önkormányzatoknál már márciusban gondot jelenthet a bérek, illetve az önkormányzat által juttatott szociális támogatások kifizetése.

Fülöp Gyula, az igali önkormányzat jegyzője arról tájékoztatott, hogy a város a DDB-nél lévő számláját is zárolták, ezért szerdán - noha az önkormányzatoknak a törvény szerint csak egy helyen lehet számlájuk - egy másik bankban nyitottak számlát, hogy az állami normatívák és a helyi adók már arra érkezzenek. Erről tájékoztatták az államkincstárt, egyúttal azt kérték, hogy az állami normatívákat néhány napra helyezzék egy letéti számlára és majd az új számlára küldjék, így nem lesz gond a bérek és a szociális segélyek kifizetésével. Felvették a kapcsolatot a közüzemi szolgáltatókkal is, türelmet kérve a kifizetésekre.

Szólt arról is, hogy szerdán elsőbbséggel levelet küldtek a lakosságnak, azt kérve, tekintsék tárgytalannak a múlt héten küldött, az ez évi adóbefizetésről szóló levelükben megjelölt bankszámlaszámot. Ha csak az első félévi befizetések - ennek határideje március 15. - a zárolt számlájára kerülnének, akkor az további 50-60 millió forinttal növelné a jelenleg ott lévő mintegy 10 millió forintot és ez nagyon komoly nehézséget jelente - mondta a jegyző, akinek tudomása szerint több mint 80 somogyi önkormányzat van hasonló helyzetben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) méltányosan jár el azokkal szemben, akik fizetési nehézséggel küzdő pénzintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek - válaszolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI megkeresésére.

 
A Somogyi Hírlap szerdán az internetes oldalán arról írt, hogy több tízezer somogyi érintettje lehet a Buda-Cash brókerház botrányának. A bank kaposvári központjánál a várakozókat nem engedték be, egy ügyintéző közölte, hogy banki üzemszünet van, ezért az ügyfelek nem tudják kivenni a pénzüket a kedden megjelölt egymillió forintos értékhatárig sem. Barcson reggel több százan gyűltek össze, hogy pénzüket, megtakarításaikat kivegyék. "Szemtanúk elmondása szerint egyesek már az ajtót akarták betörni, amikor nem kaptak semmiféle tájékoztatást" - írta a Sonline.hu.


    
A portál információi szerint a barcsi járás 26 településéből 21-nek a DDB-nél van számlája. A legtöbb önkormányzat most rendkívüli testületi ülést, válságértekezést hívott össze, hogy egy másik banknál nyitható számláról döntsön. Bár az egyeztetés folyamatban van az államkincstárral, a kifizetések óhatatlanul csúszhatnak - írták.

A kormányban bízik Siklós polgármestere

A kormány segítségében bízik Siklós független polgármestere annak érdekében, hogy a brókerház működésének felfüggesztésével összefüggésben a DRB is érintő kifizetési korlátozás ellenére ne kerüljön veszélybe az önkormányzat működése. Marenics János utalt rá: a dél-baranyai városnak 172 millió forintja van a DRB-nél vezetett számláján, mivel azonban nem tud hozzáférni a pénzéhez, a jelenlegi állás szerint képtelen időre teljesíteni a márciusban esedékes bérek, segélyek kifizetését. A politikus két megoldást lát Siklós és a hasonló helyzetbe került települések gondjainak megoldására. Számlavezető bankot váltanak, s oda utalják át nekik a DRB-nél lévő összeget, vagy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő települések részére elkülönített forrásból kapnak támogatást.

60 ezres limit

A DRB Bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt az MNB 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét csütörtöktől - közölte a jegybank az MTI-vel. A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre a közlemény szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

Az ügyfelek egyébként kizárólag a pénztárakban, készpénzben vehetik fel a 60 ezer forintot. A DRB Regionális Bank Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szükséges készpénzfedezet a bankban rendelkezésre áll, a fiókhálózatba csütörtökön délelőtt kiszállítják. Hozzátették, hogy a fiókhálózat pénzeszközökkel történő ellátása során napközben előfordulhatnak technikai bezárások.

Az Elmű-Émász társaságcsoport általános szabályai szerint részletfizetést, esetleg halasztást kérhetnek azok az ügyfelek, akik a DRB bankcsoport bankjainál megszabott kifizetési limit miatt két hónapon belül nem tudják rendezni villanyszámlájukat. Boross Norbert, az Elmű-Émász társaságcsoport szóvivője az MTI kérdésére csütörtökön elmondta: ha valakinek az jelent gondot, hogy banki átutalással nem megoldható a villanyszámla kifizetése, akkor kérhet postai csekket a szolgáltatótól, illetve fizethet például az internet segítségével, vagy az új automatákkal. A szóvivő hangsúlyozta: a számlafizetés elmaradása esetén a villany kikapcsolására 60 nap után kerül sor. Ha valaki úgy látja, hogy két hónapon belül nem jut pénzhez, ezért nem tud fizetni, akkor kérhet részletfizetést, illetve halasztott fizetést. Ez utóbbi bonyolultabb, de van rá lehetőség - közölte. Az ügyfélszolgálatokon egyénileg bírálják el, hogy a kérelmező megfelel-e a feltételeknek.

Postán jön majd a nyugdíj

Postán kapják kézhez ellátásukat azok, akik eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság csütörtökön. Erről, és a további teendőkről az érintetteknek március első hetében tájékoztatót is kiküldenek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szintén csütörtökön közölte, hogy a már benyújtott bevallásban, vagy a 17-es számú átvezetési és kiutalási kérelemben a DRB-hez tartozó pénzintézetnél vezetett számlára kezdeményezett kiutalásoknál az érintett adózók kérelmezhetik, hogy egy másik pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámra történjen a kiutalás - olvasható a közleményben.

Sorban állnak a pénzükért

Tanácstalan emberek állnak sorba csütörtök kora reggeltől a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak, a pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik.

A miskolci székhelyű ÉRB öt takarékszövetkezet, a kazincbarcikai székhelyű "TAKARÉK" Szövetkezeti Hitelintézet, a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre. A hitelintézet Észak-Magyarország több településén, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal.
    
A miskolci fiók előtt sorban álló mintegy félszáz ember csütörtökön azzal szembesült, hogy hatvanezer forintot vehetnek fel számlájukról délelőtt 10 órától. Ezt a korlátozást többen is nehezményezték, miként azt is, hogy bankkártyájukkal vásárolni sem tudnak, miként pénzt sem tudnak felvenni, az ATM ugyanis nem működött a fióknál.
    
A Borsod Online (Boon) csütörtökön arról írt, hogy a Buda-Cash körüli botrány több Tokaj környéki települést, intézményt is közvetlenül érint, az ÉRB-nél vezeti a számláját egyebek mellett Tiszaladány és Bodrogkeresztúr önkormányzata, de ugyancsak az ÉRB kezeli a tokaji Dombi Sámuel kistérségi egészségközpont és a Tokaji Kistérségi Tanács pénzét is.

atv.hu / MTI

 

Ajánlom

További belföldi híreink