Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-23 07:39:00

Simicska okozta a Fidesz veszprémi vereségét?

Ki nyert Veszprémben? Ki vesztett? Mit mond Török Gábor, akinek volt esélye rá, hogy ő legyen Kész Zoltán? Miért felelős a jobboldal vereségéért Széles Gábor szerint Simicska Lajos? Reakciók a veszprémi választás eredményére.

Első pillantásra inkább a Fidesz vesztette el, mint az ellenzék nyerte meg a vasárnapi veszprémi időközi választást, a kormánypárt veresége viszont súlyos. Amit tudunk:

- a baloldali összefogás jelöltje nem egészen ezerrel kapott több szavazatot, mint tavaly áprilisban
- ugyanakkor a Fidesz elvesztette Navracsics Tibor 10 hónappal ezelőtti szavazóinak több mint felét.

Veszprém jelentőségét a szocialisták novemberi újpesti időközi választáson aratott győzelme tette világossá, ahol meglepően magabiztosan tudott nyerni a baloldal jelöltje. Bár Újpesten Kiss Péter személyében tavasszal is MSZP-s jelölt nyert (a választást Kiss Péter halála miatt kellett kiírni), az ismeretlen Horváth Imre magabiztos győzelme azt mutatta, hogy a tavaszi és az októberi választásokkal ellentétben a Fidesz verhető, és akár Veszprémben is lehet esélye a győzelemre egy közös ellenzéki jelöltnek.

Tolongás Veszprémért

A Fidesz újpesti veresége utáni napokban felgyorsultak az  események Veszprémben.

- Török Gábor politikai elemző lengette be indulását függetlenként.
- A Jobbik bejelentette, hogy nem indítana jelöltet Törökkel szemben.
- Néhány napon belül megjelent a hír Simicska Lajos esetleges indulásáról
- Ennek hatására Török visszalépett.
- Bejelentette viszont indulását Kész Zoltán egykori fideszes helyi politikus, aki mögé felsorakozott az MSZP, a DK és az Együtt.
- A Jobbik Török visszalépése miatt úgy döntött, hogy saját jelöltet indít, az LMP pedig közölte: Kész helyett egy teljes ellenzéki összefogást maga mögött tudó indulót szeretne; ennek hiányában szintén önálló jelöltet indítana.
- A Fidesz végül Némedi Lajos alpolgármestert indította, mégpedig – Orbán Viktor szavai szerint – Navracsics Tibor javaslatára.

Reakciók Késztől Orbánig

Kész támogatói közül a jelek szerint leginkább a szocialisták érezték magukénak a tegnapi győzelmet - az MSZP – szemben a saját imázskampányával elfoglalt Gyurcsány Ferenccel – azonnal reagált a veszprémi eredményre. A szocialisták „lebontottuk a kétharmadot” szlogennel üzentek a Facebookon, Tóbiás József MSZP-elnök szerint pedig a választáson bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal.

Kész Zoltán szerint „Veszprém és a Veszprém környékén élők megtették, amit az ország kért tőlük: megszüntették a kétharmados kormányzást Magyarországon”. A független jelölt azt is bejelentette, hogy nem ül be egyetlen frakcióba sem.

Orbán Viktor a Facebookon reagált a Fidesz vereségére. Szerinte a kormánypárt nem ülhet a babérjain. Facebook-oldalán a miniszterelnök ezt írta: „Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon.”

Feszültségek a bal- és a jobboldalon

Schiffer Andrást a választás napján azzal vádolta meg a későbbi győztes Kész, hogy fideszesekkel ebédelt a város egyik önkiszolgáló éttermében, amit Kész és támogatói „fideszes törzshelynek” neveztek. Schiffer szerint ezzel szemben egy mindenki számára nyitott menzán LMP-sekkel beszélget a róla készült fotón. Az LMP társelnöke ígérete szerint beperli az őt a Fidesszel történő összejátszással megvádoló Készt.

A két héttel ezelőtti Orbán-Simicska szakítás során a miniszterelnök mögé felsorakozott Széles Gábor közvetlen összefüggést lát a veszprémi eredmény és Simicska lázadása között. „Na most S. L. örülhet” – írta a Magyar Hírlap tulajdonosa vasárnap este a Facebookon, egy kommentben közvetlenül teszi felelőssé téve Simicska Lajost a Fidesz vereségéért. Széles szerint a választók kevésbé büntették volna a Fideszt, ha Simicska nem nevezi g**inek két hete a miniszterelnököt.

Török: a Fidesz és a Jobbik vesztett

A választáson majdnem elindult Török Gábor úgy látja: „A kormánypártok győzelmi reményét ma már csak az ellenzék megosztottsága és gyengesége biztosítja, ha ez változik (legalább a szavazók szintjén - mint ma láttuk), a mostani támogatottság mellett az új választási rendszer egy parlamenti választáson egyharmad közelébe zsugorítaná a Fidesz-KDNP frakcióját.

Ugyanakkor Török szerint „ha a győztes "független" jelölt a baloldali pártok színeiben indult volna, nem biztos, hogy nyerhetett volna. Kész Zoltán sikere minden bizonnyal egy új baloldali szereplő, egy új párt megjelenését hozza magával.” A Jobbik Török szerint „veszített azzal, hogy jelöltje jelentősen lemaradva a harmadik helyen végzett”.

Az elemző szerint „az országos közvélemény-kutatásokkal szemben a párt nem látszott kihívónak, de még érdemi szereplőnek sem. A mostani választási rendszer leginkább a Jobbiknak árt: ha nem tud esélyes jelölteket állítani, vagy nem képes együttműködéseket kialakítani, akkor 20 százalékos pártként is esélytelen lesz az egyéni kerületek többségében. Mindez hatványozottan igaz az LMP-re, amely a következetes különutas politikájával a választási rendszer ezen ágában mindenhol kispályás szereplő”.

atv.hu

További belföldi híreink