Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-23 06:59:00

Orbán is megszólalt a veszprémi vereség után

A Fidesz elnöke azt üzente, hogy "nem ülhetünk a babérjainkon".

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A független - de több baloldali párt által támogatott - jelölt majdnem 10 százalékkal több szavazatot kapott mint a fideszes ellenfele.

Kész Zoltán (baloldal): 42.66%

Némedi Lajos (Fidesz): 33.64%

Varga-Damm Andrea (Jobbik): 13,86%

Gerstmár Ferenc (LMP): 4,62%

Bősze Ferenc (független): 2,75%

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP-nek nem lesz kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A feldolgozottság vasárnap este azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt. A szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt.

Kész: Érzem a felelősséget

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben - jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán a sajtótájékoztatóján. A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól a józan ész városa. „Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” - fogalmazott Kész Zoltán.

A választás győztese hangsúlyozta: "megvan az erőnk ahhoz, hogy megváltoztassuk az országot", hozzátéve, a veszprémi választók megmutatták Magyarországnak, hogy nem kell félni. Erős gazdaság teremthet erős nemzetet, ehhez pedig demokrácia és szabadság kell - mondta. Úgy fogalmazott: Veszprém bátor város és - utalva arra, hogy április 12-én újabb időközi országgyűlési képviselő-választás tartanak -, hozzátette, most átadják a stafétabotot Tapolca, Ajka és Sümeg szavazóinak.

Navracsics is gratulált

Elmondta azt is, hogy telefonon gratulált neki Navracsics Tibor uniós biztos - a körzet előző képviselője - és Némedi Lajos, a választásokon induló Fidesz-KDNP-s jelölt, és arról egyeztettek: közösen fognak tenni azért, hogy a veszprémi választási körzethez tartozó 25 település prosperáljon a jövőben.

Orbán: nem ülhetünk a babérjainkon

Orbán Viktor a Facebookon kommentálta pártja veszprémi vereségét. A miniszterelnök azt írta: "Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A válaszók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon".

Némedi: tudomásul kell venni az eredményt

A választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell - jelentette ki a fideszes jelölt. Némedi Lajos kifejtette: a választók döntését tiszteletben kell tartani, a választás eredményét az elkövetkező hetekben ki kell értékelni, le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, és természetesen folytatni kell a munkát. Mint mondta, 2006 óta dolgozik Veszprémben önkormányzati képviselőként, 2010 óta pedig a város alpolgármestereként. "Úgy érzem, eddig is tisztességgel ment a munka, ezt szeretném továbbra is folytatni. Az elkövetkező időszakban is a város érdekeit kívánom szolgálni, ugyanazzal a hitvallással, amit eddig is igyekeztem megvalósítani" - jelentette ki.

A választási kampányról Némedi Lajos úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapokban több ezer emberrel találkozott, megismerhette gondjaikat, problémáikat, javaslataikat, melyekért köszönettel tartozik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink