Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-23 08:06:00

Ideológiák ellen nem lehet bombákkal harcolni

Az Európában élő muzulmán fiatalok egy része dzsihádot akar, sokan vágynak arra, hogy öngyilkos merénylők legyenek.

„Az Európában élő harmadik, negyedik generációs muzulmán fiatalok már nem vágynak arra a békés, multikulturális együttélésre, aminek a reményében a szüleik elhagyták a Közel-Keletet. Helyette dzsihádot akarnak, és sokan vágynak arra, hogy öngyilkos merénylők legyenek”, mondta az iszlám Európán belüli terjedéséről Zvi Yehezkeli izraeli oknyomozó újságíró Budapesten.

Az Uránia moziban tartott teltházas előadást a radikális iszlamistákról szerzett tapasztalatairól Zvi Yehezkeli izraeli televíziós oknyomozó újságíró, aki tökéletes arab tudása segítségével, élete kockáztatásával több európai iszlám közösségbe is beépült, és objektív tudósításokat készített erről a zárt világról. Az így szerzett tapasztalatairól beszélt az „Európa robban” című rendezvényen, ahol több részletet is levetítettek riportfilmjéből.

Harcolni akarnak  

Yehezkeli szerint a legnagyobb probléma az, hogy a nyugat nem ismeri az iszlámot, és nem veszik észre, hogy már a személyes szférájukba is behatoltak a radikálisok. „Az Iszlám Állam ellen nem lehet katonai csapásokkal, bombázásokkal harcolni, mivel az ideológiák sem így terjednek” – hangsúlyozta.

Yehezkeli az iszlám közösségekbe való beépülése során észrevette, hogy a harmadik, negyedik generációs muzulmán fiatalok már nem vágynak arra a békés, multikulturális együttélésre, aminek a reményében a szüleik elhagyták a Közel-Keletet. Helyette dzsihádot akarnak, és sokan vágynak arra, hogy öngyilkos merénylők legyenek.

Helyi lakosok gyilkoltak

Felhívta rá a figyelmet, hogy a közelmúltban történt európai támadások elkövetői nem külföldiek voltak, hanem helyi lakosok. „Észre kell vennünk, hogy ha egy muzulmánt valaki megsért, akkor társai a világ bármely pontján bosszút állhatnak helyette. Ma már nem kell repülőket eltéríteni, elég egy kés vagy egy pisztoly a gyilkoláshoz. Az áldozatok többsége pedig nem is tudja, hogy miért kell meghalnia.”

Az Iszlám Állam folyamatosan toborozza katonáit a világ minden részéről. „Az európaiak csak legyintenek, amikor egyre több fiatal áll be a szélsőséges szervezetbe. Viszont ezek az emberek mindig visszatérnek, de már kiképzett harcosként, akiknek céljuk a hitetlenek legyilkolása” – folytatta Yehezkiel. „Csak Nagy-Britanniában havonta százan térnek az iszlámra, közülük sokan rögtön a radikális nézetekkel találkoznak.”

A kisebbség akarata

Yehezkeli szerint az iszlám vallásúak hiába vannak kisebbségben, rákényszerítik az akaratukat a többségi társadalomra. A nyugati demokráciában ez éppen fordítva szokott történni, ezért sem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel. „Kihasználják a demokrácia adta jogaikat, és a demokrácia ellen lépnek fel.”

Az iszlám meg akarja hódítani egész Európát, kezdve a nagyvárosokkal. Magyarország egyelőre nem célpont, viszont Yehezkiel úgy látja, hogy Berlinhez Budapesten át vezet az út, ezért mi is érintettek vagyunk ebben a háborúban.

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a háború már nem a frontvonalakon zajlik, hanem a civil szférában is” – folytatta. „Az iszlám nagyon gyorsan terjed, az elmúlt évszázadban egyetlen ideológia sem nyert meg magának ennyi embert ilyen rövid idő alatt.

Éppen ezért abba kell hagyni a struccpolitikát, és fel kell ébredni.” Hozzátette, hogy a nyugatiak két dologtól félnek: a rasszizmustól és a háborúktól, és ezért sem mernek szembenézni a körülöttük folyó eseményekkel. „A radikális muzulmánok szemében mindannyian hitetlenek vagyunk, ezért mindannyian célponttá válhatunk. A nyugatnak fel kell készülnie a háborúra” – zárta előadását.

Ajánlom

További belföldi híreink