Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-22 20:06:00

Kész Zoltán nyert Veszprémben, oda a kétharmad

Bombameglepetésre a baloldal által támogatott Kész Zoltán simán behúzta a legtöbb szavazatot. A választás után Orbán Viktor azt üzente: a tanulság, hogy nem "ülhetünk a babérjainkon".

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A független - de több baloldali párt által támogatott - jelölt majdnem 10 százalékkal több szavazatot kapott mint a fideszes ellenfele.

Kész Zoltán (baloldal): 42.66%

Némedi Lajos (Fidesz): 33.64%

Varga-Damm Andrea (Jobbik): 13,86%

Gerstmár Ferenc (LMP): 4,62%

Bősze Ferenc (független): 2,75%

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP-nek nem lesz kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A feldolgozottság vasárnap este azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt. A szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt.

Kész: Érzem a felelősséget

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben - jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán a sajtótájékoztatóján. A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól a józan ész városa. „Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” - fogalmazott Kész Zoltán.

A választás győztese hangsúlyozta: "megvan az erőnk ahhoz, hogy megváltoztassuk az országot", hozzátéve, a veszprémi választók megmutatták Magyarországnak, hogy nem kell félni. Erős gazdaság teremthet erős nemzetet, ehhez pedig demokrácia és szabadság kell - mondta. Úgy fogalmazott: Veszprém bátor város és - utalva arra, hogy április 12-én újabb időközi országgyűlési képviselő-választás tartanak -, hozzátette, most átadják a stafétabotot Tapolca, Ajka és Sümeg szavazóinak.

Navracsics is gratulált

Elmondta azt is, hogy telefonon gratulált neki Navracsics Tibor uniós biztos - a körzet előző képviselője - és Némedi Lajos, a választásokon induló Fidesz-KDNP-s jelölt, és arról egyeztettek: közösen fognak tenni azért, hogy a veszprémi választási körzethez tartozó 25 település prosperáljon a jövőben.

Navracsics Tibor tavaly áprilisban több mint 22 ezer szavazatot kapott, Némedi Lajos most csak 11 ezret. 

Orbán: nem ülhetünk a babérjainkon

Orbán Viktor a Facebookon kommentálta pártja veszprémi vereségét. A miniszterelnök azt írta: "Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A válaszók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon".

Némedi: tudomásul kell venni az eredményt

A választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell - jelentette ki a fideszes jelölt. Némedi Lajos kifejtette: a választók döntését tiszteletben kell tartani, a választás eredményét az elkövetkező hetekben ki kell értékelni, le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, és természetesen folytatni kell a munkát. Mint mondta, 2006 óta dolgozik Veszprémben önkormányzati képviselőként, 2010 óta pedig a város alpolgármestereként. "Úgy érzem, eddig is tisztességgel ment a munka, ezt szeretném továbbra is folytatni. Az elkövetkező időszakban is a város érdekeit kívánom szolgálni, ugyanazzal a hitvallással, amit eddig is igyekeztem megvalósítani" - jelentette ki.

A választási kampányról Némedi Lajos úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapokban több ezer emberrel találkozott, megismerhette gondjaikat, problémáikat, javaslataikat, melyekért köszönettel tartozik.

Tóbiás: a győzelem az MSZP nélkül nem jött volna össze

Tóbiás József, az MSZP elnöke a választási eredményt értékelve a veszprémi Betekints Hotelben tartott tájékoztatóján kijelentette: új társadalmi együttműködés példája volt a voksolás. Az MSZP elnöke azt mondta, a választáson bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal. Hangsúlyozta, hogy ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges. Hozzátette: "a magukba zárkózó pártok" vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson.

A változtatás az MSZP támogatásával lesz lehetséges 2018-ban is - jegyezte meg.

DK: előrehozott választás kell 2016-ban

A Demokratikus Koalíció szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője közleményében gratulált Kész Zoltánnak ahhoz, hogy megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást. Utalt arra, hogy a civil jelöltet több ellenzéki párt, köztük a Demokratikus Koalíció is támogatta.

Azt írta, úgy látják, immár tendencia, hogy a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől és "korrupt kormányától". A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a "velük szövetséges LMP" sem tudott segíteni - fűzte hozzá. A DK szóvivője az időközi választás fontos fejleményének nevezte, hogy a "demokratikus együttműködés simán legyőzte a Jobbikot is".

Együtt: győzött az igazság

Az Együtt szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén. Szigetvári Viktor közölte: büszkék rá, hogy aktívan támogathatták Kész Zoltán képviselő-jelöltségét, és hogy aktivistáikkal, illetve szimpatizánsaikkal kivették a részüket a kampányából. Szerinte az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány "ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellenkampánya ellenére ma győzött az igazság" - vélekedett. Az Együtt nevében végül felszólította a Fideszt és az "őket segítő államgépezetet", hogy semmilyen jogi trükközéssel ne tegyenek kísérletet a választói akarat megváltoztatására, elvitatására.

A PM is előrehozott választást szeretne

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért az ellenzéki párt előre hozott választás kiírását követeli. A PM közleményében kifejtette: azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette "az orbáni kétharmad lebontása".

A PM szerint a veszprémi választók az "ország nagy többségét képviselve" mondtak nemet a Fidesz "hazug, korrupt és igazságtalan rendszerére". Úgy fogalmaztak: ezt az akaratot semmi sem tudta megállítani: sem a kormányzati ígérgetések, sem a "Kubatov-listák, sem a kamu ellenzéki jelöltek", sem a kormányzati propaganda. Az elmúlt időszak időközi választásai világossá tették, hogy a Fidesz "a választók megtévesztésével szerezte meg a hatalmat és ma már az ország nagy többsége szabadulni akar Orbán Viktortól" - olvasható a közleményben. Az ellenzéki párt egyúttal gratulált Kész Zoltánnak.

MLP: mérföldkő

A Magyar Liberális Párt szerint a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy Kész Zoltán győzelmével megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége. Hozzátette, hogy ezzel "mérföldkőhöz érkezett" a Fidesz uralma Magyarországon.

Jobbik: az embereknek elegük van

A Jobbik szerint a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az ellenzéki párt szerint a választás megmutatta, az embereknek elegük van a Fideszből. A Jobbik a választást értékelve azt írta: "az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaival" szemben.

Hangsúlyozták: a vasárnapi nappal megszűnt a kétharmad, Tapolcán pedig "a második szöget a Jobbik fogja beleverni a kormány és az elmúlt huszonöt év lejáratódott politikai elitjének koporsójába" - utaltak az újabb, április 12-i időközi országgyűlési képviselő-választásra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink