Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-22 08:37:00

Mindenki a veszprémi szavazásra figyel

Ma tartják az időközi országgyűlési választást Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, Navracsics Tibor meguresedett helyére. A választáson mintegy 73 ezren vehetnek részt, szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Részvételi arány

9:00 - A választásra jogosultak 5,66 százaléka, 4169 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ezzel szemben a tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,29 százaléka (7 586 választó) szavazott.

13:00 - A választásra jogosultak 23,27 százaléka, 17 132 szavazó járult az urnákhoz 13 óráig. A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 35,51 százaléka (26 175 választó) szavazott.

17.30 - A választók 42,02 százaléka, 30 940 szavazó voksolt 17.30-ig. Az áprilisi országgyűlési választáson 17.30-ig a jogosultak 58,44 százaléka (43 078 választó) szavazott.

kész zoltán leadja szavazatát (mti fotó)Kész Zoltán leadja szavazatát (MTI Fotó)

némedi lajos leadja voksát (mti fotó)Némedi Lajos leadja voksát (MTI Fotó)

Jelöltek

Az időközi választásra 12 jelöltet vettek nyilvántartásba, a jelöltek a szavazólapon a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek majd: Gerstmár Ferenc (Lehet Más a Politika), Bősze Ferenc (független), Varga Péter Miklósné (Aquila Párt), Papp András Pál (független), Kész Zoltán (független), Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt), Varga-Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Karancsi Tibor (független), Szepessy Zsolt (Összefogás Párt), Horváth Lajos (független), Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt).

 
Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett. 

Ahogyan tavaly áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak. A külképviseleti névjegyzékbe 42-en jelentkeztek: a legtöbben, tízen Londonban voksolnának, hatan-hatan Münchenben és Bécsben, ketten-ketten szavaznának Brüsszelben, Helsinkiben, Dublinban, Madridban és Bernben. Egy-egy voksoló jelentkezett szavazni New Yorkban, Szarajevóban, Koppenhágában, Párizsban, Kuvaitban, Berlinben, Oslóban, Milánóban, Bukarestben és Szingapúrban. Az időeltolódás miatt New Yorkban már szombaton megtartották a szavazást. 

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az urnákban lévő szavazólapok ezt követően az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kerülnek, amely - a borítékok felbontása nélkül - belekeveri a külképviseleti szavazatokat egy előre kijelölt szavazókör szavazatai közé, majd ezeket a voksokat is összeszámlálják, így biztosítva azok titkosságát. 

Nincs érvényességi küszöb

Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni. 

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

A választás tétjéről itt írtunk részletesen.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók